Annons

Minskat missbruk

Snokande appar minskade med 98 procent

Google har infört nya regler som gör att det är svårare att få in appar i Google Play som ber om tillgång till samtalslogg eller sms-trafik, utan att de egentligen behöver det.

Publicerad Uppdaterad

I oktober 2018 införde Google en policy som skulle motverka att appar fick tillgång till data de inte behövde för att utföra de tjänster som de var skapade för. Det verkar ha haft en, om man får tro Google, väldigt stor effekt då andelen appar som ber om tillgång till samtalsloggar och sms-trafik har minskat med 98 procent. De två återstående procenten är appar som faktiskt behöver den tillgången för att fungera. 

Google hävdar också att de har stoppat nästan 800 000 appar som bryter mot deras policy från att komma in i Google Play. En annan policy som införts, och håller appar borta, är en om att utvecklare måste notera om apparna är menade för barn eller inte. Mängden malware ska också ha minskat med hjälp av Google Play Protect. Malware är dock fortfarande ett problem, bland annat via appar med sårbarheter som finns i Play.