Företaget bakom mobilernas procesorer

Softbank lägger bud på Arm

Japanska Softbank har lagt ett bud på chiputvecklaren Arm som skulle göra det till en av de största teknikaffärerna i Europa.

Publicerad Uppdaterad

Arm är företaget som gjort processorerna som sitter i nästan alla mobiltelefoner. Inte tillverkat, men ARM-arkitekturen licensieras ut till andra tillverkare, och såväl Apple som Samsung, Qualcomm och Mediatek bygger sina mobilchipset på Arms teknik. Företaget satsar även stort på processorer till sakernas internet.

Det har spekulerats i att Intel skulle vara ute efter att äga Arm. Intel är världens största processortillverkare, men man har misslyckats kapitalt på mobilområdet. När nu Softbanks bud är offentligt kan man dra slutsatsen att Intel nog inte var beredda att betala det priset.

24,3 miljarder pund, drygt 275 miljarder kronor, är Softbank beredda att betala. Det gör det till en av de största teknikaffärerna i Europas historia. Det är å andra sidan en rejäl rabatt jämfört med för en månad sedan, då det brittiska pundet fallit 28 procent mot den japanska yenen sedan britterna röstat för att lämna EU.

Man kan fråga sig hur Softbank tänkt sig räkna hem den affären. Arms omsättning var 2015 mindre än en 25-del av köpeskillingen, och enligt uppgift är prislappen 70 gånger företagets vinst. Det troliga är kanske att Softbank, som är ett holdingbolag utan någon egentlig egen verksamhet utöver att köpa och sälja teknikföretag, räknar med att sälja Arm med vinst vid ett senare tillfälle. Softbank äger i dag bland annat den amerikanska mobiloperatören Sprint. Nyligen frigjorde Softbank kapital genom att sälja Clash of Clans-utvecklaren Supercell, samt 10 miljarder dollar i aktier i den kinesiska återförsäljaren Alibaba.

Källa