https://www.mobil.se/nyheter/solarin-115-000-kronorsmobilen
561540
Nyheter
Militär säkerhet

Solarin: 115 000 kronorsmobilen

Svensk Israeliska telefonen Solarin erbjuder en säkerhetsklassad mobil på militär nivå - om du har 115 000 kronor som bränner i fickan.

Det israeliska startupföretaget Sirin Labs ligger bakom telefonen Solarin, men den är till stor del utvecklad i Lund av Sigma Connectivity.

Idén bakom telefonen är säkerhet framför allt. För detta ändamål finns det en spak på baksidan som växlar mellan normalt telefonläge, då det är en Androidmobil med version 5.1 av systemet och ett Snapdragon 810-chipset - enligt utvecklarna är hård och mjukvara äldre med flit för att man ska haft tid att försäkra sig om att inga säkerhetsluckor finns - och ett ultrasäkert läge. I det senare har du i princip en icke-smartphone som du bara kan ringa och skicka textmeddelanden till, och detta med ultrahög kryptering till mottagare som använder samma programvara.

Även i Androidläget finns en rad säkerhetsfunktioner, men i grunden rör det sig om appar för systemövervakning och kryptering, men vill du vara säker på att skydda dina affärshemligheter med mobilen får du nöja dig med mer primitiv kommunikation.

Mobilen ska vara en bastant bit, med baksida i läder designad att se ut som kevlar. 128 GB intern lagring finns, men ingen plats för minneskort. När det gäller Wifi bjuder man på det absolut senaste, inklusive WiGIG (802.11ad) som du lär få svårt att hitta någon router som sänder med i dag, och enligt företaget stöd för fler LTE-band än någon annan mobil.

Och som sagt, prislappen då. Priset i storbritannien ligger på 9500 brittiska pund, vilket ger ett svenskt pris på drygt 115 000 kronor. Målgruppen lär alltså vara extremt rika människor som fruktar för liv och egendom. Ryska oligarker, kanske?

Ämnen