Annons

2,5 timmar

Solladdare för mobiler och anteckningsblock

Ett kickstarterprojekt för en snabb solladdare till mobila enheter har dragit in fyra gånger sitt minimimum.

Publicerad Uppdaterad

Snabba solladdare, eller ens vanliga sådana, tillhör fortfarande inte vanligheterna för vanliga telefonanvändare. Eller det intrycket får vi i alla fall när vi sätter oss på stränder i svenska sommartider. Men batteritid är ett ständigt problem, och även om det forskas på teknik för att förbättra batteritiden ser det inte ut att vara här inom en nära framtid. Därför är det lite uppfriskande med Solar Paper, ett kickstarter-projekt som menar sig ha utvecklat en produkt som i fullt solljus laddar din telefon på 2,5 timmar för cirka ettusen kronor. Okej, det har vi sett förut. Men inte i de här dimensionerna, vattentålighet är också en del av Solar Paper, något som inte tillhör vanligheterna. Projektet har dragit in cirka två miljoner kronor sedan det lades ut på sidan den sjunde juli.

Dimensionerna för enheten med en panel är 9cm x 19cm x 1,1 cm och varje solpanel klarar 2.5 W. Vid sidan av solpanelerna finns små magneter som gör att du kan snabba upp laddningstiden och ladda större enheter genom att koppla fast ytterligare solpaneler. Det går max att koppla ihop fyra stycken, då når du 10 W och ska kunna börja ladda surfplattor som Ipad Air 2. Medan det kan tyckas lite tjockt och inte beskrivs i Kickstarter ser det ut att bero på panelen längs laddarens övre kant. Där sitter en LED-skärm som hela tiden visar hur mycket ström som går till att ladda din enhet.

Laddaren ska få plats i ett anteckningsblock.
Laddaren ska få plats i ett anteckningsblock.

Projektet leds av Yolk Station som har startats av Sen Chang och Lim Sam. Chang har tidigare varit ansvarig för två lyckade Kickstarterprojekt, det senaste var för en annan solladdare, Solarade. I det projektet var laddningstiden densamma men vattenresistens saknades och dimensionerna var mer passande för att placeras i en väska än en anteckningsbok. Den här produkten har sitt passformat för anteckningsböcker som ett huvudsakligt försäljningsargument. Exempelvis har själva solpanelerna hål i sidorna för att kunna sättas in i anteckningsblock eller pärmar.

Placeringen av den övre panelen ser lite udda ut. Det är härifrån man ska koppla in sin telefon men telefonen skjuter då ut åt sidan istället för att ligga vertikalt framför användaren. Men förutom det ser det här ut att bli en av de mer bekväma och lättare laddarna att bära med sig.

Är du intresserad av fler trådlösa alternativ för att ladda batterierna och hur laddning fungerar kan du läsa i det om ett längre reportage som vi publicerade i mars förra året.

Källa