Gör det de sa att de aldrig skulle göra

Sonos Move – nu tar Sonos steget utanför hemmet med bärbart

Den är bärbar, har batteri och bluetooth, alltså precis det Sonos sa att de inte skulle göra.

Publicerad Uppdaterad

Pressen har tydligen varit påtaglig och med nya Sonos Move har bolaget nu introducerat en högtalare som är bärbar och har bluetooth, vilket gör att du inte längre är begränsad till hemmet, strömkabel och en wifi-anslutning.

Ändrat sig

Man kan tycka att det är ett sent strategiskifte av Sonos, och uppfriskande att man erkänner att man tänkt fel,  men nu är i alla fall Sonos Move här. Den kombinerar egenskaperna hos en stationär Sonos-högtalare med möjligheten att även ta med samma högtalare ut i trädgården, till stranden eller var som helst där du inte har ström och inte har wifi. I hemmet fungerar högtalaren som en vanlig Sonos-högtalare, men när du tar ut den växlar du till bluetooth och strömmar istället musik direkt från din mobiltelefon. Ett val Sonos gjort är att man uppenbarligen rättat sig efter vissa anävndares rädsla att störa grannarna, så inget ljud kommer ut från baksidan av högtalaren, vilket gör att du kan rikta ljudet effektivt.

Testar ljudet

När vi får testa produkten under lanseringseventet är ljudet inget som imponerar särskilt, men det här är så klart något man kan bedömma fult ut när man testar högtalaren i olika miljöer. Man kan i alla fall konstatera att Sonos fått tänka om en del designval när man gått från en produkt som ska passa inomhus till en som ska passa utomhus och överallt. Tåligheten för fukt och smuts är en självklarhet, men man har även anpassat högtalarelementen för att ge bättre ljud när högtalaren är placerad under öronnivå, som på marken, vilket ju är vanligare när den används utomhus.

Trueplay har varit en funktion Sonos erbjudit i hemmet och det innebär att man får gå runt med sin mobiltelefon i det rum man placerat högtalaren för att anpassa ljudet. Det görs med Sonos Move helt automatiskt utan att du som användare behöver engagera dig. Som informationskälla används en stor mängd olika mätningar som gjorts med mobiltelefoner under betatest-perioden.

Batteriet kan du byta

Batteritid är ju något helt nytt för Sonos eftersom man alltid haft högtalare direkt anslutna till elnätet, men i Sonos Move har man ett batteri som ska räcka i tio timmar. Det är utbytbart och Soos själva räknar med att det ska räcka i tre år eller 900 laddningar. När man märker att batterikapacitetn börjar avta kan man för en avgift beställa ett nytt batteri och själv byta ut det befintliga.

Du laddar högtalaren genom att placera den i en slags laddningsdocka som består av en ring med sladd som högtalaren placeras i. På plats får jag veta att Sonos gjort många användartester och kommit fram till att det skulle kunna vara många användare som glömmer att sätta i laddsladden och därför är det viktigt att det ska vara enkelt att ladda. 

Efter konkurrensen

Det går inte att komma ifrån att Sonos ligger efter på en rad områden. Givetvis är bärbara högtalare något Sonos är närmast sist på bollen med, men även när det gäller röststyrning jagar man fortfarande konkurrenterna. Sonos Move lanseras med stöd för Amazon Alexa och Google Assistant, men det betyder inte att det finns tillgängligt i Sverige från start. Sonos har tidigare presenterat stöd för Google Assistant och sa då att det dröjer några månader, men nu när jag frågar hur länge det dröjer är svaret fortfarande “några månader”. Sonos har heller inget besked om när Sonos Move kommer till Sverige, men priset är i alla fall 4500 kronor när den dyker upp.