IFA-mässan 2017

Sony Xperia XZ1 i benchmarktest

En läcka i ett benchmarktest ger en antydning om vad Sony väntas lanseras i slutet av augusti.

Publicerad:

31 jul 2017 - 09:27

Uppdaterad:

31 jul 2017 - 09:27

Om exakt en månad, precis innan IFA-mässan i Berlin börjar, håller Sony en presskonferens där man väntas visa upp nya mobiltelefoner. Vi vet förstås inte säkert vad det blir, men ryktesfloran talar om modellerna XZ1 och XZ1 Compact, där den förra är en uppföljare till Xperia XZ och den senare en miniversion av denna.

Vad vi vet är att två ännu ej lanserade Sonymodeller med beteckningarna G8341 och G8441 snurrar runt i olika dokument, och nu har G8341 som tros vara den större av de två mobilerna, dykt upp i ett prestandatest. Mobilen har som väntat chipsetet Snapdragon 835, vilket get väntat prestandaresultat, och i övrigt får vi inte veta mycket mer om telefonen än att den har 4 gigabyte arbetsminne.

Systemet i G8341 uppges till Android 7.1.1, men en tidigare läcka från ett prestandatest med lillebror G8441 angav en telefon med Android 8.0. Vilket system det blir vid lansering är nog delvis beroende av när Google blir klar med Android 8.0.

I det tidigare läckta benchmarktestet uppgavs G8441 ha skärmupplösningen 1280 x 720 pixel, vilket är i linje med en Compact-modell, men denna gång hade man chipsetet Snapdragon 835, i stället som med förrra årets Xperia X Compact ett chipset med prestanda strax under toppskiktet. Sony har aviserat att försäljningen av telefonerna i vad man kallade "Premium Standard"-segmentet, det vill säga Xperia X och Xperia X Compact, inte levt upp till förväntningarna och man därför inte planerar några uppföljare av dessa. Den nya Compact-modellen blir därför troligen mer en mindre toppmodell. Att chipsetet är det snabbaste på marknaden är kanske mindre viktigt med en mobil med så pass låg skärmupplösning, mer intressant är då kanske om mobilen denna gång blir vattentät, en egenskap vi saknade hos Xperia X Compact.

Telefonen på bild är Sonys senaste flaggskepp, Xperia XZ Premium.

.

.

 

.