Pandemi sinkar mobilbranschen

Sonys oro: Coronaviruset kan påverka tillgång på mobilkameror

Bara några dagar efter att de rapporterat om sin höjda prognos för året uttalar sig Sonys ekonomichef om att de oroar sig för huruvida deras sensorproduktion kan komma att påverkas av coronavirusets spridning.

Publicerad Uppdaterad

För några dagar sedan kunde vi rapportera om att Sony höjde sin förväntade vinst för året på grund av den kraftiga efterfrågan på mobilsensorer. I ett nytt uttalande från Sonys ekonomichef meddelar han att den reviderade budgeten kan komma att påverkas på grund av coronavirusets utbrott. 

Än så länge har man inte riktigt klart för sig hur smittsamt viruset är och kan därför inte riktigt beräkna hur stor spridning det kommer att få. Därför vet man inte heller hur stor påverkan det kan ha på de fyra fabriker Sony har i Kina. 

Förutom påverkan i de faktiskta fabrikerna är risken stor att det på något vis påverkar kedjan av underleverantörer och på så sätt skapar avbrott i tillverkningen eller minskad produktionstakt. 

Coronaviruset har redan satt sina spår i den stora mässan MWC där LG valt att ställa in sitt deltagande och ZTE har medelat att man sätter sin personal i karantän innan de får resa dit. MWC själva har också gått ut med riktlinjer kring hur de ökat sin medvetenhet om smittorisken genom att  bland annat desinficera allmänna ytor oftare än tidigare samt uppmana sina besökare och utställare om att inte hälsa genom att ta i hand. 

Det finns en risk att vi kan se en liknande påverkan som den stora jordbävningen hade 2016 då ett flertal tillverkare drabbades av förseningar och produktionsproblem då Sony inte kunde leverera sensorer i den takt som krävdes. För tillfället är det nog inte bara Sony som är nervösa utan även de som förlitar sig på deras sensorer för sina mobilkameror, vilket idag är ganska många.