Annons

Känner av om det regnar

Spara vatten med mobilstyrd sprinkler

Foto: Rachio
Foto: Rachio

Med Rachio ska du både kunna ha en grön gräsmatta och minska vattenkonsumtionen.

Publicerad Uppdaterad

I USA genomlider Kalifornien just nu den värsta torkan sedan 1970-talet. Förutom förstörda skördar har det även resulterat i ovanligt många och förödande skogsbränder. Trots att myndigheterna försöker få folk att minska vattenkonsumtionen, bland annat genom att man lanserat en telefonlinje dit folk kan rapportera grannarnas vattenslösande och genom att införa hårdare bestämmelser för hur invånarna får göra av med vatten utomhus, har man dock inte lyckats få ner vattenkonsumtionen - som istället har ökat med en procent. Amerikanerna gör av med mer vatten på att vattna sina trädgårdar och på att tvätta sina bilar än vad de gör av med vatten inomhus, skriver Sveriges Radio.

– Vatten är en väldigt dyrbar resurs, konstaterar Chris Klein, vd för Colorado-baserade Rachio, i en intervju med Technology.fm.

Genom den smarta vattensprinklern Rachio hoppas Chris Klein att amerikanerna ska kunna få ha fortsatt gröna gräsmattor samtidigt som de kan minska sin vattenkonsumtion. Rachio ger nämligen inte bara tillgång till mobilbaserade övervaknings- och schemaläggningsfunktioner för bevattningen, utan anpassar även bevattningen till de väderförhållanden som råder. Om det har regnat känner enheten av det och skippar då att vattna gräsmattan, helt enkelt.

Rachio ska gå enkelt att ansluta till befintliga bevattningssystem och genom mobilappen kan du konfigurera systemet in i minsta detalj samt anpassa det efter eventuella regleringar kring vattennyttjandet där du bor. Telefonen ansluts till Rachio genom ett trådlöst nätverk och appen finns att hämta hem i versioner både för Android och Ios. Priset för Rachio ligger på 249 dollar.