Nya funktioner i appen

Sparakvittot: Allt fler butiker ansluter sig

Antalet anslutna butiker ökar och Sparakvittot satsar på digitala kvitton med en ny version av sin app.

Publicerad Uppdaterad

Sparakvittot, appen som låter dig spara dina papperskvitton i molnet via mobilen och datorn, har idag 100 000 användare och räknar med att antalet ökar snabbt framöver i och med att fler butiker ansluter sig till tjänsten. Det säger Jojje Pettersson, marknadschef på Findity, företaget bakom Sparakvittot, till Mobil Business.

– Det är några hundra butiker runt om i landet som erbjuder digitala kvitton idag. Bland annat alla Brothers, Sisters, Polarn O. Pyret, JC, Björn Borg-butiker, EM, vissa Interflorabutiker, Tvåhjulsmästarna, några restauranger och hotell, med flera, säger han, och fortsätter:

– Det är fler avtal som skrivits på som ännu inte är offentliggjorda men kommer att bli det under hösten. Det är oerhört många jämfört med tidigare år som nu väljer att ansluta sig så det kommer öka snabbare hela tiden i takt med att fler butiker och kedjor offentliggörs.

På tisdagen släppte Sparakvittot en ny version av appen, som utöver den fortsatta möjligheten att spara paperskvitton i molnet via mobilen, erbjuder möjligheten till att få digitala kvitton direkt i mobilen från just anslutna butiker. Även med i nya versionen finns bland annat bättre möjligheter till att överblicka ens sparade kvitton samt att hantera utlägg, funktioner som är populärast bland befintliga användare, enligt Jojje Petersson.

– De flesta har hittills använt tjänsten för att lagra kvitton manuellt. Det vill säga skanna papperskvitton, men också för funktionen utläggshanteringen.

Men det kan fortfarande tyckas sakna några funktioner i appen, i synnerhet vad gäller hanteringen av papperskvitton. I dagsläget kan man exempelvis skanna av kvitton med appen och spara dessa i molnet men vill man få ut alla utgiftsdetaljerna (som sedan kan användas till att skapa ett överblick över genomförda köp) krävs att man manuellt matar in dessa. Just textigenkänning, som kanske skulle underlätta hela processen, är dock något som Sparakvittot lagt på is då det snarare är digitala kvitton som ligger i fokus.

– Det finns ingen textigenkänning. Det har legat som en ’eventuell’ funktion länge men vi har valt att inte gå vidare med det utan istället satsa helhjärtat på att få digitala kvitton direkt från kassor ute i handeln. Idag finns ingen plan på att lägga till det heller eftersom fler och fler butiker och kedjor väljer att ansluta sig, förklarar Jojje Pettersson.

Funktionen för att lätt överföra kvitton till mobilen via en så kallad kvittokod är i sammanhanget ett välkommet tillägg. Men än så länge är den typen av kod ingen standard utan används enbart av butiker som anslutit sig till Sparakvittot.

I och med att fler butiker ansluter sig räknar nu företaget med att fler användare  kommer i kontakt med Sparakvittot den vägen.

– Eftersom man inte behöver vara registrerad användare av appen när man handlar så är det många som bett om digitalt kvitto men ännu inte hämtat upp den i appen. Det kan man göra i efterhand. Det digitala kvittot lagras hos oss i molnet tills dess att ägaren av kvittot börjar använda appen. Då trillar kvittona dit, säger Petersson.

Har ni flera nyheter på gång?
– Det är en hel del stora kedjor som kommer igång vilket kommer att få stor effekt i användandet. Sen får vi i kombination med detta också ett nytt sätt att hålla koll på sin ekonomi. När dagligvaruhandeln erbjuder digitala kvitton kan jag som användare välja att se i detalj vad jag spenderar pengar på. Hur mycket lägger jag per månad på choklad till exempel? Den funktionen kommer vi bygga in i Sparakvittot.

Sparakvittot finns att ladda ner på App Store, Google Play och Windows Phone Store