På tiden

Spikat: Nu försvinner roamingavgifterna

Snart blir det enormt mycket billigare att använda telefonen utomlands efter att EU beslutat att slopa roamingavgifterna.

Publicerad Uppdaterad

Roamingavgifter, alltså det påslag du betalar när du använder mobilen utomlands, har orsakat problem för många och har i närmast oräkneliga vändor diskuterats på både lokal nivå och i EU-parlamentet. 

Nu har däremot det sistnämnda klubbat att roamingavgifter i stort sett ska slopas. Vi säger i stort sett, eftersom det fortfarande kommer gå att belägga turister med en liten avgift för samtal, sms och surf fram till juni 2017 då avgifterna ska slopas helt.

Så blir de nya priserna
I dagsläget får operatörerna inom EU inte ta ut mer än följande när du reser inom EU:

Utgående samtal: 19 eurocent (ca 1,78 kronor) per minut
Inkommande samtal: 5 eurocent (ca 0,47 kronor) per minut
SMS: 6 eurocent (ca 0,56 kronor) per sms
Surf: 20 eurocent per megabyte (ca 1,87 kronor)
Värt att nämna här är att alla operatörer erbjuder olika former av utlandspaket (även utanför EU) för att du ska kunna surfa billigare i utlandet. Exakt hur dessa kommer att påverkas framöver återstår att se.

Från april nästa år får operatörerna inte ta ut mer än följande summor vid roaming inom EU:
Utgående samtal: 5 eurocent (ca 0,47 kronor) per minut
Inkommande samtal: 5 eurocent (ca 0,47 kronor) per minut
SMS: 2 eurocent (ca 0,19 kronor) per sms
Surf: 5 eurocent (ca 0,47 kronor) per megabyte

Från och med juni 2017 kommer avgifterna att slopas helt. Det enda undantaget är regler för permanent roaming, alltså att du skaffar ett abonnemang i det billigaste landet i Europa och använder i hemlandet. Exakt hur en sådan regel ska efterföljas har dock inte klargjorts helt.