https://www.mobil.se/nyheter/spotify-anmaler-apple-till-eu-kommissionen
566726
Nyheter
Hävdar att man utnyttjar sin dominerande ställning

Spotify anmäler Apple till EU-kommissionen

Spotify har fått nog av Apples dominerande marknadsställning och anmäler nu den amerikanska it-jätten till EU:s konkurrensmyndigheter, då man anser att Apple behandlar konkurrenterna till Apple Music orättvist.

Spotifs vd Daniel Ek skriver i ett blogginlägg på Spotifys officiella sajt att Apple har ”infört regler för App Store som begränsar valmöjligheter och kväver innovation på bekostnad av användarupplevelsen”. Vidare menar Ek att Apple agerar ”både spelare och domare och avsiktligt missgynnar andra apputvecklare”. Enligt Ek har man försökt lösa saken med Apple via direktkontakter, men då man inte lyckats med den saken så har man nu alltså gått vidare med att anmäla den amerikanska it-jätten till EU-kommissionen.

Det handlar om procenten

Ett av de stora tunga argumenten rör Apples avgift på 30 procent, som man tar ut på alla betalningar som sker via Apples digitala butiker. Daniel Ek menar att Apple därmed gynnar Apple Music framför streamingkonkurrenter. Samtidigt begränsas till exempel möjligheten att kommunicera med kunderna om man inte använder sig av Apples betalningssystem. En annan viktig del är att Apple inte släppt in Spotify som ett alternativ på ett flertal av sina plattformar, däribland AI-assistenten Siri och AI-högtalaren Homepod. ”Vi borde alla få följa samma rättvisa regler, och det gäller även Apple Music” skriver Ek.