Händerna på ratten

Spotify experimenterar med förarvänligt app-läge

Billäge nästa för Spotify? Det ser onekligen ut så.

Man ska inte pilla på telefonen när man kör bil. Punkt. Med det sagt är det ändå välkommet när app-utvecklarna tar fram förarvänliga lägen, något som Spotify nu tycks vara inne på.

Publicerad Uppdaterad

Vi ska försöka undvika att moralisera allt för mycket kring bilkörning och app-användande och nöjer oss med att konstatera att det är en livsfarlig kombination. Man kan därmed förstås ha mängder av synpunkter på förarvänliga lägen i appar, men de förenklar åtminstone den process som annars riskerar att distrahera föraren under betydligt längre tid. Den svenska streamingjätten Spotify testkör av allt att döma just nu ett mycket smidigt och tydligt förarvänligt läge av sin app. Det vittnar flera användare om, som sannolikt av misstag fått tillgång till funktionen. 

Förstorade funktioner

Det är både IOS- och Android-användare som rapporterat om att det nya läget dykt upp i deras appar. En bilsymbol huserar nu i hörnet av skärmen, och när man trycker på den aktiveras ett förarvänligt läge där bara de allra mest fundamentala kontrollerna dyker upp i kraftigt förstorat utförande på skärmen. En mikrofonsymbol finns ockå tillgänglig, vilket med en förkrossande stor sannolikhet handlar om röststyrning, även om funktionaliteten i nuläget inte kan bekräftas. 

Oklart kring skarp version

Huruvida Spotify enbart hade tänkt att testa funktionen med sina anställda och om finessen råkat läcka ut till ett antal användare är oklart. Det är således även okänt om funktionen är tänkt att rullas ut permanent i appen till samtliga användare, eller om man bara experimenterar. Att döma av de första intrycken känns det spontant som en mycket smidig och smart lösning, speciellt om man kan dra maximal nytta av röststyrningen. 

Källa