1
1
https://www.mobil.se/nyheter/spotify-lanserar-egen-hardvara-en-bilgrej
570215
Nyheter
falskt
Nytt från musikjätten

Spotify lanserar egen hårdvara – en "Bilgrej"

Spotify lanserar en ny produkt, deras första hårdvara, en separat skärm som ska ge dig ett nytt gränssnitt för att styra Spotify i bilen. I dagsläget är den dock bara tillgänglig i USA och i begränsad upplaga.

Musikplattformen Spotify har först och främst fokuserat på mjukvara, eller ja, enbart är väl mer korrekt. Men nu bryter de det mönstret och lanserar sin första hårdvara: Car Thing. Om man ska översätta det till svenska blir det väl helt enkelt "Bilgrej". 

Vad är då Car Thing? Jo, det är en separat skärm som kopplar upp sig mot din telefon och ger dig ett separat gränssnitt för Spotify. Car Thing är 11,6 centimeter bred, 6,3 centimeter hög och 6 millimeter tjock, förutom en kloss på på baksidan som används för att fästa den i de tre olika hållarna som följer med. 

Car Thing kan styras antingen med rösten, via touchskärmen eller ett fysiskt vred och sex knappar. Den gummerade ytan ska ge ett visst stötskydd men också göra enheten greppvänlig. För röststyrningens skull har den fyra mikrofoner med brusreducering och enligt Spotify ska Car Thing förstå var du säger även om du kör med hög musik eller har fönstret öppet. 

För att Car thing ska fungera behöver du ett premiumkonto hos Spotify och en av följande möjligheter att koppla ihop den med din bil, det är antingen via bluetooth, wifi, usb eller aux. Den är även kompatibel med Android Auto och Apple CarPlay. För att den ska fungera så krävs också att du kopplar in den till 12V-uttag eftersom den inte har något inbyggt batteri. Vad gäller telefonens operativsystem är det iOS 14 eller Android 8 eller senare som krävs. 

Till en början är Car Thing bara tillgängligt i USA och Spotify säger inget om huruvida den kommer att komma till vare sig Sverige eller något annat land eller världsdel. Man kan väl möjligen också ifrågasätta behovet av en separat skärm för enbart Spotify. Det känns kanske rimligare att om man vill ha en lös skärm i bilen så vill man även kunna ha navigation och andra funktioner i den. Men visst, det blir lite lättare att styra appen via det separata gränssnittet och om du inte har någon existerande skärm i bilen, eller inte vill ha någon annan funktionalitet kan det här vara en bra lösning. Priset ligger på 79,99 dollar, men som sagt, den är bara tillgänglig på den amerikanska marknaden än så länge. Och dessutom i en begränsad upplaga. 

Källa