Bakslag i högsta domstolen

Stämning mot Apple för App Store-monopol får grönt ljus

Ett antal personer har sedan 2011 försökt få igenom en stämning mot Apple, som man anser har en monopolstämning med App Store. Och åtta år senare så har USA:s högsta domstol givit stämningen klartecken.

Publicerad Uppdaterad

Det var på måndagen som USA:s högsta domstol med siffrorna 5 mot 4 valde att godkänna den stämning som riktats mot Apple, där man anklagar appbutiken App Store för att utgöra ett monopol. Det finns ju som bekant ingen alternativ marknadsplats för IOS-appar. En av de springande punkterna i argumenten är att Apple dessutom tar 30 procent av intäkterna i provision, något som personerna bakom stämningsansökan menar gör apparna dyrare än vad de skulle behöva vara om andra aktörer tilläts konkurrera med App Store. En domstol i Kalifornien avslog stämningsansökan 2013, men efter att man överklagat beslutet så togs ärendet till slut upp i USA:s högsta domstol. 

Kan bli en dyr historia

Det står förstås stora belopp på spel, då det hela skulle kunna resultera i böter på hundratals miljoner dollar för Apple. Beslutet var i någon mån väntat, då domstolen redan i höstas tycktes vara måttligt imponerade av Apples motargument. Apple har även kommit med ett uttalande efter beslutet, där man försvarar App Store och viftar bort anklagelserna om att butiken skulle ha en monopolställning. ”Dagens beslut innebär att käranden kan gå vidare med ärendet. Vi är helt säkra på att vi segrar när all fakta presenterats som visar att App Store inte utgör någon monopol” skriver Apple. Man pekar bland annat på att utvecklarna själva bestämmer priserna på apparna och på att plattformen både är mycket säker och utgör en stor affärsmöjlighet för utvecklare globalt. 

Källa