6 kronor per minut, 100 kronor för en timme

Stockholm har fått ny tjänst för bildelning – mobilen är nyckeln

Aimo heter den nya bildelningstjänst som nu finns i Stockholm. 300 bilar finns tillgängliga och man betalar per minut.

Publicerad Uppdaterad

Stockholmarna har fått se flera bildelningstjänster där man använder mobiltelefonen och en app för att låsa upp bilen man hyr. Så väl Car2go som Drivenow har försökt, men båda har misslyckats och fått lägga ner. Framförallt verkar det då ha handlat om för liten efterfrågan och problem för kunderna att hitta parkeringsplatser.

Enbart elbilar

Bilarna som används av Aimo är uteslutande elbilen Renault Zoe och den ska ha en räckvidd på cirka 30 mil innan den behöver laddas. Som användare betalar man inga fasta avgifter utan enbart för den tid man använder bilen. Minutpriset är sex kronor, men med pristak på 100 kronor för en timme och 600 kronor för en hel dag. I priset ingår trängselavgifter, drivmedel och parkeringsavgifter. 

Spridda över Stockholm

Som kund kan man inleda och avsluta sin körning inom hela Stockholm och då ingår hela Stockholm innanför tullarna samt Norra Djurgårdsstaden, Liljeholmen, Globen, Solna och Sundbyberg. Man kan parkera bilen på gatan eller på någon av de dedikerade parkeringsplatser, i dagsläget ett 15-tal, där bilarna även laddas. Bilar som inte lämnas vid en laddstolpe ska Aimos personal köra iväg för laddning.

Enkelt att komma igång

För att komma igång ska man ladda ner Aimos app och registrera sig. Det gör man med Mobilt Bank-ID och efter att ha angivit personnummer och utgångsdatum för körkortet återstår bara att ansluta ett betalkort för debiteringarna så kan man sedan göra sin första körning. Lediga bilar ser man på en karta i appen och man kan boka en bil femton minuter innan man hämtar den för att vara säker på att ingen annan hinner ta den.

Stockholm digitalt mogen och lagom stor

Bakom Aimo står den japanska företagsgruppen Sumitomo som arbetar med en rad olika branscher, från mataffärer till metallindustri och finansiella tjänster. Bildelningstjänsten Aimo i Sverige är deras första, men det finns planer på att expandera till fler städer. Anledningen till att man valt Stockholm somförsta ort säger man är för att staden är av världens mest digitalt utvecklade städer med personer som bryr sig om miljön och som är snabba på att snappa upp nya trender. Dessutom motiverar de satsningen just där med att det är en lagom stor stad att börja med.

Källa