Tema: Inför Mobilgalan

Stoppar obehöriga

Inför Mobilgalan. Behaviosec har tagit fram en teknik som kan användas för att förhindra att obehöriga använder din telefon.

Publicerad Uppdaterad

Det hela började som ett examensjobb kan man säga, säger Olov Renberg, vd för Behaviosec.

Han arbetade på universitetet i Luleå med att hjälpa studenter att skriva exjobb och när han fick höra talas om idén för tekniken om beteendeigenkänning så såg han affärsmöjligheterna.

– Jag sa att det här ska ni inte skriva examensjobb om, utan det här ska vi göra business utav.

I dagsläget har företaget 11 anställda och förutom ett utvecklingskontor i Luleå har man även ett försäljningskontor i Stockholm.

Tanken med att ta tekniken, som från början utvecklades för desktop- och webbapplikationer, till mobilen är att man ska kunna öka säkerheten kring autentiseringen utan att användaren behöver ändra sitt beteende. Genom att appen analyserar på vilket sätt som användaren skriver in till exempel ett lösenord eller en pinkod, så kan användarens unika egenheter och mönster kartläggas. Skulle telefonen till exempel bli stulen efter att man har loggat in på sin internetbank, så skulle fortsatt åtkomst kunna förhindras när det märks att användarbeteendet skiljer sig från det brukliga.

– När du använder din mobil så lär vi känna på sättet du skriver att det verkligen är du som använder telefonen.

Men vad händer om man råkar vara lite darrig på handen eller om man kanske har druckit ett par glas vin?

– Ja, det finns ju vissa saker som ger förändringar i beteendet och då är det på samma sätt som om man glömmer sitt lösenord, man kommer inte in.

De tilltänkta användningsområdena för igenkänningstekniken handlar förutom om sammankoppling med mobila bankapplikationer bland annat också om implementering i företagsappar, där det är höga krav på säkerhet och där en telefon i fel persons händer kan ställa till stor skada.

– Mobiltelefoner glöms ju överallt hela tiden. Nån kan ju gå in på min Facebook och skriva vad som helst. Telefonen tror ju bara att det är jag, eftersom det är min mobil, säger Olov Renberg.

I takt med att vi blir alltmer mobila kommer det också att bli viktigare att ha en kontinuerlig autentisering av användaren, menar han.

– Man måste kunna hålla koll på vem som använder telefonen också efter att man har loggat in.

Vilka är era omedelbara framtidsplaner för att utveckla produkten?

– Just nu handlar det om att få ut den i stor skala. Vi har ju väldigt bra ingångar eftersom vi är ett skandinaviskt bolag, men det handlar framför allt om att få ut den i Europa och USA.

Vilka trender i mobilbranschen påverkar er mest nu?

– Bring your own device-trenden, hur man säkrar upp den mobila arbetsplatsen.

Vad är din bild av vår mobila framtid?

– Jag tror jättehårt på den mobila plånboken. Vad ska jag ha en plånbok till när jag kan ha allting i mobilen? Sen vem som kommer att leverera de tjänsterna – om det är bankerna, operatörerna eller kanske Google, det har jag ingen aning om.

Det här är en del av Mobils artikelserie inför Mobilgalan 28 november

Inför Mobilgalan och konferensen Mobile Future som Mobil och systertidningen Mobil:Business arrangerar onsdagen den 28 november publicerar vi intervjuer med personer som arbetar med mobilitet och tjänster vi tycker är intressanta att lyfta fram. För mer information och biljetter till Mobilgalan och konferensen Mobile Future läs mer på webbplatsen för Mobile Future.