Trendspaning: Del 6/10

Stora Trendspecialen: Inte okej att avlyssna folk

Gratis webbtjänster smakar fortfarande godare än vad säkerheten för ens privata information oroar. Men det håller på att förändras, om än sakta.

Publicerad Uppdaterad

NSA hit, NSA dit. Edward Snowdens avslöjanden om amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA:s globala spårning av miljontals privatpersoners och en lång rad statschefers kommunikationer kom på tal ungefär lika ofta som Facebooks förvärv av Whatsapp och Nokias lansering av Androidtelefoner på senaste mobilmässa i Barcelona.

Samtalsämnet är mer än någonsin aktuellt nu att EU-domstolen ogiltigförklarat datalagringsdirektivet som reglerar vilka uppgifter nätoperatörer har skyldighet att lagra. Nio av tio medborgare i Europa säger sig nämligen vara oroliga över appar som samlar privatdata utan deras samtycke, enligt EU-kommissionen. Men gratis och enkelt verkar fortfarande smaka godare än vad avsaknaden av säkerhet för ens privatuppgifter ­oroar. Några produkter som värnar om användarens privatuppgifter börjar hitta sin väg till konsumenterna.

Den kanske mest uppmärksammade var Blackphone, en avlyssningssäker smart tele­fon framtagen av säkerhetsföretaget Silent Circle och spanska telefontillverkaren Geeks­phone. Silent Circles appsvit, som ingår i Blackphone, marknadsförs som världens säkraste lösning för mobilintegritet. Även operatören Freedompop visade upp Privacy Phone, en anpassad Samsung S2 som krypterar samtal, SMS och appar och som lovar att skydda användaren från hackare, statliga myndigheter och skadliga appar.

Medan Blackphone och Privacy Phone vänder sig till användare som främst vill skydda sig från spårning från stater riktar sig en annan lur, Boeings säkra mobil Black, även den lanserad på Mobile World Congress, till stater och statsanställda.

En annan tillverkare som presenterade något nytt inom mobil säkerhet var Samsung, som lanserade en uppdaterad version av säkerhetslösningen Knox http://www.mobil.se/business/samsung-uppdaterar-s-kerhetsplattformen-knox.
– Android har inte riktigt kommit in på företagsmarknaden för att plattformen anses vara osäker. Med Knox 2.0 ökar vi Androids säkerhet, sade Rob Orr, vice VD inom Samsungs affärsområde Telecom Operations, till Mobil Business på plats i Barcelona.

Med den uppdaterade plattformen, som vänder sig främst till mindre företag, har Samsung större möjligheter att konkurrera med Blackberry på företagsmarknaden. Samtidigt konkurrerar tillverkaren mer direkt med samarbetspartners inom Samsung Enterprise Alliance Program, som hjälpt Samsung komma in på just företagsmarknaden.

Den 12:e mars röstade EU-kommissionen igenom ett förslag på ett nytt dataskyddsdirektiv som innebär bland annat att man har rätt att kräva att ens data förstörs, att man kan portera sina data mellan olika leverantörer, att leverantörer måste fråga om de får behålla ens data samt att dataskydd måste byggas in i olika tjänster från start.

Tre snabba

1 – Gratis och enkla tjänster är fortfarande viktigare än säkra tjänster.
2 – Nya produkter som satsar på personlig integritet lanserades. Fler lär det bli.
3 – Webben ökar möjligheterna att uppmärksamma massavlyssning.

Tre snabba

1 – Gratis och enkla tjänster är fortfarande viktigare än säkra tjänster.
2 – Nya produkter som satsar på personlig integritet lanserades. Fler lär det bli.
3 – Webben ökar möjligheterna att uppmärksamma massavlyssning.

Vad NSA har samlat dagligen

200 miljoner SMS
Information om 5 miljoner missade samtal
1,6 miljoner roamingloggar
800 000 finansiella transaktioner
110 000 namn från digitala visitkort
Position på 76 000 sms

Källa (NSA-siffror): The Guardian