Annons

Delseger

Storbritannien tillåter men begränsar Huaweis inblandning i 5G-nätet

Storbritannien har gett sitt godkännande för att Huawei ska få vara delaktiga i utbyggnaden av 5G-nätet i landet. Men deras teknik får inte finnas i känsliga områden.

Publicerad Uppdaterad

Efter ett möte mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Nationella säkerhetsrådet då riktlinjer kring säkerheten för så kallade högrisk-företag skulle göras upp, kom beslutet att Huawei får fortsätta vara delaktiga i utbyggnationen av 5G-nätet i landet. Men då företaget är klassat som ett högrisk-företag får deras teknik inte finnas i känsliga delar av infrastrukturen. De är också begränsade på det sätt att inom de lågriskområden där deras utrustning får finnas, får den max utgöra 35 procent av komponeterna. 

Beslutet kommer trots att USA har pressat Storbritanninen att införa hårdare restriktioner mot Huawei, som i USA har en mycket begränsad närvaro. Detta på grund av att de är klassade som en säkerhetsrisk eftersom USA anser att det finns risker för läckor av kritisk information till kinesiska intressen. När Johnson för en månad sedan hintade om det här beslutet uppmanade han de som kritiserat användandet av Huaweis teknik i den brittiska infrastrukturen att hitta en ersättare. Huawei är så klart nöjda med beslutet. 

Sedan tidigare är tillverkaren ZTE, som också klassats som ett högrisk-företag, uteslutna från brittisk nätutbyggnad.