Bakdörr

Stort säkerhetshål i Mediatek-chip

Kör du en telefon med Mediateks systemchip kan du utsättas för intrång.

Publicerad Uppdaterad

Mediatek har snabbt vuxit i popularitet då deras chip är betydligt billigare än de som exempelvis Qualcomm erbjuder, men fortfarande med fullgoda prestanda. 

Nu rapporterar dock Justin Case att det kan finns allvarliga baksidor med budgetchipen. Tydligen ska en bakdörr i mjukvaran för Mediatek-chipen ha upptäckts. Via en illasinnad app kan således obehöriga komma åt skrivskyddade delar av enheten, ge sig själv root-access och med det egentligen göra vad som helst med enheten som kör chip från Mediatek (exempelvis många modeller från jättarna Xiaomi och Meizu, men även ovanligt uppmärksammade Xperia M5 från Sony som släpps inom kort).

Mediatek har svarat på kritiken och ger ett något lugnande besked. Tydligen ska bakdörren ha byggts in för att kinesiska tillverkare enkelt skulle kunna testa mottagningsförmågan på flera nät. När testandet var klart ska de ha glömt att stänga av funktionen. Mediatek menar även att bakdörren främst återfinns i enheter som kör Android 4.4.4, men vilka tillverkare det rör sig om vill de inte gå in på. Hur det ser ut med drabbade enheter som uppdaterats till en senare version av Android är också oklart.