https://www.mobil.se/nyheter/str-mproblem-bakom-tres-st-rningar
486375
Nyheter
"Vi vet inte riktigt vad som hände"

Strömproblem bakom Tres störningar

[Uppdaterad 11.21] Under gårdagen drabbades Tres kunder av omfattande nätstörningar efter att operatören fått problem med strömförsörjningen i en driftcentral.

- Vi vet inte riktigt vad som hände, säger Erik Hörnfeldt, pressansvarig på Tre.

Klart är att den utlösande faktorn var ett avbrott i leveransen från Fortum, en av de två elleverantörer som Tre uppger att man har till den driftscentral där problemet uppkom. I driftscentralen finns den så kallade MSC som slogs ut under gårdagen. En MSC kan liknas vid en huvudväxel i nätet och i Tres nät finns totalt fem stycken MSC.

I samband med att strömmen från Fortum bröts uppstod någon typ av problem med MSC:n. Detta trots att Tre alltså hade ytterligare en elleverantör, dubbla dieselgeneratorer och ytterligare backup i form av batterier som ska gå in tills generatorerna kommit igång.

- Vi vet inte exakt men tror att den fick en strömspik när kraften kom tillbaka, säger Erik Hörnfeldt.

- Vi bytte ut p>

Enligt Hörnfeldt gjorde man "en försiktig uppstart av systemtet" vid 20-tiden under tisdagskvällen. Först aktiverades funktionerna för röst-samtal och därefter startades sms-trafiken. Vid 23-tiden släppte man även på datatrafiken i nätet.

Hörnfeldt uppger att den svenska delen av operatörens ska fungera normalt sedan datatrafiken kommit igång vid 23-tiden och i Danmark ska problemen varit avhjälpta omkring 01.30 inatt.

- Nu går vi igenom vad det är som har hänt, något sånt här ska inte hända.

MSC:erna  har två identiska delar där den ena körs och den andra är redudant. Men eftersom hela MSC:n slutade fungera hade det ingen betydelse.

Att följderna blir så stora när en av totalt fem MSC:er slås ut förklarar Hörnfeldt med de bara delvis kan täcka upp för varandra.

I områden där basstationerna står tätt placerade har kunderna större möjligheter att få kontakt med en basstationer som hanteras av olika MSC:er och i dessa områden uppges problemen ha varit mindre.

- Många upplevde problem, men många märkte inget alls, säger Hörnfeldt.

Relaterade artiklar