Lurar barn att genomföra köp

Studie: 135 populära barn-appar har manipulativt innehåll

135 mycket populära appar som riktar sig till yngre barn är fyllda med manipulativt innehåll som dels lurar till köp, dels lurar barnen att dela med sig av känslig information. Det visar en undersökning som nu genomförts i USA.

Publicerad Uppdaterad

En färsk studie som nu publicerats i tidskriften Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics visar att det finns manipulativt innehåll i 135 populära barn-appar för Android och IOS. Barnen luras bland annat att göra köp och lämna ifrån sig personliga uppgifter på olika sätt. Organisationen Campagin for a Commercial-Free Childhood som ligger bakom undersökningen har nu vädjat till den amerikanska myndigheten FCC (Federal Communications Commission) om att inleda en närmare granskning av apparna. 

Gäller både gratis- och betalappar

Det handlar om både gratisappar och betalappar, och 96 av dem tillhör de mest nedladdade i åldersspannet 5 år eller yngre. En tredjedel av apparna har dessutom kategoriserats som ”pedagogiska”. Lejonparten av apparna har laddats ned mer än fem miljoner gånger. Särskilt allvarligt ser organisationen Campagin for a Commercial-Free Childhood på de fall där man maskerat det manipulativa innehållet som en del av exempelvis ett spel. 

Källa