Surface Pro 7, Surface Pro X, Windows 10X

Surfplattor och laptops i alla storlekar när Microsoft lanserade – även vikbart

Den stora överraskningen var den vikbara Androidmobilen Surface Duo, men Microsoft lanserade även en lång rad andra plattor och laptops i olika storlekar.

Publicerad Uppdaterad

Den mest spektakulära enheten Microsoft lanserade under gårdagens evenemang var förstås den vikbara Androidmobilen Surface Duo. Men de som föredrar Windows som operativsystem behövde absolut inte gå lottlösa.

Surface Neo

Till att börja med och mest lik Surface Duo var Surface Neo, en vikbar enhet med två skärmar precis som Surface Duo, med mer eller mindre samma design fast ett nummer större. Hur stora skärmarna är uppger man inte, för vi talar om en produkt som inte ska släppas förrän om mer än ett år, till julhandeln 2020, men med tanke på dess storlek jämfört med de mer traditionella Surface-enheterna gissar vi på runt nio tum. Gångjärnen går att vikas 360 grader, så att du kan ha plattan i en rad lägen, från helt hopfälld med skärmarna inåt, via laptopläge med virtuellt tangentbord på ena skärmen och maximalt utvikt med de två skärmarna sida vid sida, till hopvikt med skärmarna utåt likt en surfplatta.

Windows 10X

Surface Duo ska drivas av en ny vers... förlåt, ett nytt UTTRYCK av Windows 10 kallad Windows 10X. Vi har tappat räkningen på alla misslyckade försök till Light-versioner av Windows från Microsoft så vi förstår behovet från Microsofts sida att markera att detta ÄR Windows 10, bara anpassat för enheter med två skärmar. Till anpassningarna hör förstås hur tangentbordet visas i olika lägen och hur man flyttar fönster mellan skärmarna, men också en mer pekvänlig startmeny.

Windows 10X ska också vara optimerat för batteritid, bland annat genoim att modulen för att köra Win32-program endast är aktiv när sådana program körs. Ja, det betyder att Windows 10X inte ska vara begränsat till Windows-appar, program från Microsoft Store eller liknande hinder som gjort att tidigare surfplatteversioner av Windows fallerat. Fortfarande verkar det finnas något slags begränsning då man bara ska kunna installera program från betrodda källor, men detta ska vara brett definierat och kanske främst utgör ett hinder om man vill prova ut egenskapade program. Vi får se nästa höst, då Windows 10X ska dyka upp inte bara på Surface Neo utan även på andra tillverkares enheter med dubbla skärmar.

Surface Pro X

Den mest radikala nyheten som faktiskt kommer nu och inte om mer än ett år var Surface Pro X, en 2-in-1 med 13-tumsskärm, ett nummer större än den vanliga Surface Pro-serien alltså. Plattan är däremot tunnare och väger lika mycket som Surface Pro. För att få längre batteritid drivs den av ett ARM-baserat chipset kallat SQ1, som man tagit fram speciellt för enheten tillsammans med Qualcomm, och enligt Microsoft har "Snapdragon-DNA" i sig. Från allt vi kan läsa oss till ska detta inte begränsa vilken typ av program som kan köras på enheten som har antingen Windows 10 Home eller Windows 10 Pro som system.

Det finns förstås ett tangentbordslock till pennan, och här har man valt en liknande lösning som Samsung för pennan, där den göms i locket och dessutom laddas trådlöst medan den ligger på plats.

Surface Pro 7

Arbetshästen Surface Pro fick sig också en uppdatering, om än inte mycket mer än så. Mini-displayporten har äntligen bytts ut mot USB C, och man har förstås passat på att sätta in 10:e generationen av Intels Core-chipset i den nya enheten. I övrigt är formfaktorn i stort sett densamma.

Laptops, headset

De rena laptop-modellerna fick också en ny serie, Surface Laptop 3, och denna gång kan du välja mellan en skärm på 13,5 och 15 tum. Dessutom lanserade man ett nytt True Wireless-headset. Utformningen är lite orginell, med två stora pekplattor på utsidan. Förutom rena headsetkontroller ska du om du kopplar dem till en Windowsdator få funktioner för att till exempel styra Powerpoint med gester, och få det du läser upp som textning under presentationen.

Källa