Mellanklass

Surge - Xiaomis första chip

Pinecone har blivit Surge S1. Här är Xiaomis första egna systemchip.

Publicerad Uppdaterad

Som väntat har Xiaomi lanserat sitt första egna systemchip, döpt till Surge S1, under Mobile World Congress. 

Det handlar inte om toppspecifikationer (än) utan om ett ganska stabilt mellanklasschip som ska agera ett första fotfäste på den marknaden.

Bättre och sämre
Sett till specifikationer får vi fyra Cortex A53-kärnor från ARM på 2,2 gigahertz och ytterligare fyra likadana på 1,4 gigahertz. Grafikdelen utgörs av ARM:s Mali T880 MP4 och stöd för LPDDR3 för arbetsminnet och eMMC 5.0 för lagringen. Det placerar chippet i ungefär samma kategori som Qualcomms Snapdragon 625 eller Mediateks Helio P25. Grafikdelen är dock lite modernare i Xiaomis variant än Mediateks.

Vad som däremot är lite långsammare är modemdelen, som mäktar med 150 megabit per sekund nedströms och 50 upp (300/50 är annars standard i klassen). Det är även tillverkat med den betydligt äldre 28 nanometerstekniken, jämfört med 16, 14 eller till och med 10 nanometer som är mer standard idag.

Mi5C först ut

Xiaomi passar även på att presentera Mi5c på mässan, som är först ut att använda chippet. Luren är i dagsläget bara aktuell för den kinesiska marknaden, där den landar på motsvarande 2200 kronor. För det får du bolagets eget chip, 3 gigabyte arbetsminne, 65 gigabyte lagring och en kamera på 12 megapixel.