1
1
https://www.mobil.se/nyheter/svenska-forskare-snart-kan-du-ha-en-mobilmast-bakom-tapeten
570124
Nyheter
falskt
Teknik uppåt väggarna

Svenska forskare: Snart kan du ha en mobilmast bakom tapeten

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/mobilmasten_bakom_tapeten.jpg?itok=vVwhJzeR', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/mobilmasten_bakom_tapeten.jpg?itok=dPSmDUG9', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/mobilmasten_bakom_tapeten.jpg', w: 950, h: 560, title: ' ' },]
Framtidens mobilmaster kanske inte ens syns enligt forskare på KTH.

Framtidens mobilmaster kan komma att bli helt annorlunda än dagens. De kanske inte ens kan kallas för master. I stället kan det handla om små "master" som sitter bakom tapeterna eller är en del av husfasader. Detta enligt Emil Björnson, professor vid avdelningen för kommunikationssystem på KTH.

Ett forskningsprojekt tillsammans med teknikföretaget Ericsson, där Björnson har varit involverad, har tagit fram en form av remsa med en mängd små antenner som i teorin skulle kunna placeras nästan var som helst, något som Björnson lite skämtsamt kallar "mobilmast på löpmeter".

I ett pressmeddelande förklarar Björnson "att basstationer idag är stora är för att de är placerade så långt bort från mobilanvändaren. Det är som att jämföra strålkastare på en fotbollsplan med en läslampa på ett skrivbord. Båda lyser upp så du ser vad du gör, men på olika avstånd. Kan man flytta antennerna närmare mobilanvändaren går det åt mindre energi och mer data kan föras över snabbare."

De små antennerna skulle både kunna döljas inomhus i lokaler men också på utsidan av husfasader och i teorin kunna täcka hela husväggar.

En annan teknik som Björnson är inblandad i handlar om vad som kallas för intelligenta reflekterande ytor, något som skulle kunna beskrivas som en form av signalförstärkare främst för högre överföringsfrekvenser som exempelvis 5G och i kommande 6G.

Källa