Google Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel Slate, Home Hub

Sverige fortfarande utan när Google lanserade Pixelmobiler och surfplatta

Googles lansering bjöd på fyra nya prylar, men ingen av dem kommer till Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Det såg ut som Google krattat manegen för svensk lansering av Pixelmobilerna i kväll. Assistant funkar nu på svenska, Google Home börjar säljas i Sverige, och lanseringen hölls parallellt i Europa. Men så blev det inte. Av de fyra produkterna som visades upp kommer surplattan Pixel Slate med Chrome OS och smarta hemmet-skärmen Home Hub bara till USA, Kanada och Australien, medan de två Pixelmobilerna kommer till 13 länder, där Storbritannien, Frankrike, Irland, Italien, Spanien och Tyskland är de europeiska.

När Google presenterade pixelmobilerna talade de huvudsakligen om kameran och dess funktioner. Google säger sig vara ensamma om den HDR+funktion där en ström av bilder kombineras ihop tillsammans med maskininlärning, även om det låter väldigt mycket som vad Apple gör med kameran i Iphone XS. Bland de funktioner som finns är förutsedd bild där du om personerna på bilden blundar eller den på annat vis blev misslyckad kan välja en annan tagen strax före eller efter. Googles algoritmer föreslår också den bästa bilden.

Maskinlärningen används också för att skapa bättre mörkerbilder och porträttläge med artificiell oskärpa.

Som väntat kom Pixel 3 i två storlekar, där den mindre har en 5,5-tumsskärm och den större 6,3 tum men med en oklädsamt stor sensorpanel som går djupt in i skärmen. Bägge drivs av ett Snapdragon 845-chipset.

Bland de få smarta funktioner som nämndes som INTE hade med kameran att göra kan man särskilt lyfta fram samtalsskärmen. När det ringer och du inte kan ta samtalet eller det är ett okänt nummer som du är misstänksam mot kan du trycka på en knapp så ber en maskinröst den som ringer att berätta vad ärendet gäller, och du får det sedan översatt till text som ett meddelande. Om det är en telefonförsäljare kan du välja att spärra numret med ett knapptryck.

Pixelmobilerna tar i årets utgåva ett kliv upp i pris, och kostar från 800 dollar, vilket troligen skulle inneära ett svenskt pris på över 10 000 kronor inklusive moms, om de hade sålts här.

Google visade också upp den Chrome OS-baserade surfplattan Pixel Slate, som närmast kan liknas vid en Microsoft Surface-konkurrent. För ändamålet har Chrome OS fått ett nytt pekskärmsgränssnitt. Man lanserade också smarta hemmet-skärmen Google Home Hub. Dessa två produkter kommer bara att säljas i USa, Kanada och Australien.