https://www.mobil.se/nyheter/svindyrt-att-reparera-iphone-x
564230
Nyheter
Kostar som en Iphone 7

Svindyrt att reparera Iphone X

Apples nya flaggskeppsmobil Iphone X är inte bara den dyraste smartphone som Apple någonsin släppt, den är även extremt dyr att reparera om olyckan skulle vara framme.

Apple hävdar att glaset på Iphone X ska vara det tåligaste som någonsin konstruerats på en smartphone. Det får man verkligen hoppas, för att reparera en trasig enhet kan bli lika dyrt som att köpa en helt ny Iphone 7, åtminstone när det handlar om skador som inte täcks av garantin. Det framgår av Apples egna priser för reparationer, som man nu offentliggjort. Att spräcka skärmglaset gör Iphone X-användarna inte mindre än motsvarande 3 063 kronor fattigare, något som till exempel kan jämföras med Iphone 8 Plus-ägarna, som får kyssa 1 702 kronor adjö om deras enheter möter asfalten med skärmen nedåt i lite högre hastighet. Och till och med för den som skaffat försäkringen Apple Care är det bara att öppna plånboken och gråta en skvätt om man lyckas spräcka glaset en tredje gång, för då täcker inte Apple Care längre kostnaden. 

”Andra skador” ännu dyrare

Exakt vad som omfattas av begreppet ”andra skador” (annat än att det inte rör skador på skärmen) är aningen oklart. Men dessa kan hur som helst bli ännu dyrare att reparera. Där uppger Apple ett pris på motsvarande 5 909 kronor, det vill säga nästan lika mycket som man får betala för en helt ny Iphone 7, det skljer bara några hundralappar. De skyhöga reparationspriserna är förstås ett sätt för Apple att sälja sin försäkring Apple Care. Den som har en helt ny Iphone X omfattas självfallet av produktgarantin. 

Annons