Kan halvera kostnaderna

Talesperson: Sony flyttar tillverkning från Kina till Thailand

Sony tillverkar fina smartphones, men de har så här långt knappast varit någon vinstmaskin för den japanska elektronikjätten. Och nu hävdar en talesperson för Sony att man står i begrepp att flytta tillverkningen från Kina till Thailand, för att få ned kostnaderna.

Publicerad Uppdaterad

Det är nyhetsbyrån Reuters som nu kommer med uppgifterna om att Sonys mobilfabrik i den kinesiska huvudstaden Peking kommer att stängas för gott inom några dagar. Anledningen ska vara att man vill flytta smartphonetillverkningen till Thailand, där man räknar med att kunna halvera tillverkningskostnaderna. På så vis ska man klara att nå lönsamhet för mobildivisionen under 2020. Sony har onekligen haft det tufft med lönsamheten på smartphonesidan och har idag en global marknadsandel på mindre än en procent.

Ingen koppling till handelskriget

Talespersonen, som vill vara anonym, hävdar att beslutet att stänga fabriken inte har någon koppling till det handelskrig som rasar mellan Kina och USA. Talespersonen vill inte heller avslöja hur många jobb som påverkas av nedstängningen av fabriken. En del analytiker har hävdat att Sony borde sälja sin smartphoneverksamhet, givet den tuffa konkurrensen från primärt kinesiska tillverkare, men Sony har envist hävdat att man inte har några sådana planer. 

Källa