I butik vecka 10

Tåliga Samsung Galaxy Xcover 5 officiellt lanserad

En ny generation av Samsungs tåliga telefonserie har släppts och namnet på den nya telefonen är Galaxy Xcover 5. Telefonen kommer ut i butik i Sverige redan om några dagar.

Publicerad Uppdaterad

Galaxy Xcover 5 är en telefon som kombinerar prestanda och funktioner i det lägre prissegmentet med en rad speciallösningar som gör den extra passande i mer krävande miljöer som på fabriksgolvet eller ute i vildmarken.

Telefonen har en  5,3 tum stor skärm och omgärdas så klart av ett tåligt skal i gummi. Förutom att telefonen är IP68-klassad och därmed klarar att sänkas ner i vatten på en meters djup i 30 minuter så har den även förbättrat stötskydd. Samsung påpekar dock att vattnet ska vara sötvatten för att telefonen inte ska ta skada. Xcover 5 har funktion så att du kan använda handskar när du trycker på skärmen och utsätter du telefonen för regn, snö och hetta kan det ju vara skönt att själv skyddas från det med just handskar.

Samsung har länge tryckt på vikten av att ha 5G, men Xcover 5 är ett undantag från den regeln. Överlag är prestandan måttfull och telefonens skärm är tillexempel av TFT-typ och inte Amoled som Samsung ofta har i toppklassen såväl som i mellanklassmobilerna i A-serien. Batterikapaciteten är på 3000 mAh och du kan ladda dtelefonen med en laddare som ger 15 W, långt under vad många andra av Samsungs vanliga telefoner erbjuder idag alltså. Kamerautbudet är även det sparsmakat, men så är också Galaxy Xcover en telefon som hamnar i en egen kategori och främst säljs till företag med speciella behov just för tålighet. Därför lyfter Samsung själva fram att telefonen har stöd för olika företagslösningar och säkerhetslösningen Knox, snarare än att prata om den ensamma kameran på baksidan med 16 megapixel, eller selfiekameran på framsidan med 5 megapixel. Selfiekameran sitter för övrigt i ramen runt skärmen och inte som i många andra telefoner idag infälld i skärmen eller i ett skärmhål. Anledningen är så klart att i den här telefonen vill man inte ha minimala kanter runt skärmen, utan tvärt om gott om utrymme som kan ta upp stötar och skydda skärmen från skador när olyckan är framme.

Samsung uppger att telefonen finns hos svenska återförsäljare vecka 10, och rekommenderat pris är 3200 kronor.

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy Xcover 5

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2021-03-04

Mått 147 x 71,6 x 9,2 mm

Material baksida Plast

Pris 3200 kr

System Android

Systemversion 11

Chipset Exynos 850

Tillverkningprocess 8 nm, 159 %

Skärm

Mått 5,3 tum, 80 %

Typ LCD - TFT

Bilduppdateringsfrekvens 60 Hz, 51 %

Minne

RAM-minne 4 GB, 44 %

Lagringsminne 64 GB

Minneskortplats Nej

Batteri

Kapacitet 3000 mAh, 62 %

Trådlös laddning Nej

Effekt på medföljande laddaren 15 W, 22 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 6 (300 Mbit/s ned, 50 Mbit/s upp)

4g-band Ja, ingen uppgift om band

Dubbla simkortsplatser Ja

Kamera

Upplösning 16 Megapixel

Vidvinkellins Nej

Optisk zoom Nej

Optisk bildstabilisering Nej

Upplösning på frontkameran 5 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

GPS Ja

Övrigt

Tålig Vattentålig

NFC Ja

IP-klass IP 68