Undersökning bland operatörer målar upp svart bild

Tecken på att Iphoneförsäljningen bromsat in ytterligare

Iphone XS Max här till vänster bygger vidare på den grund Apple lade med Iphone X till höger i bild.

En undersökning genomförd av Keybanc Capital Markets visar att lagren med osålda Iphone-enheter växt hos operatörer i både USA och Europa under november och december.

Publicerad Uppdaterad

Apple har redan medgivit att Iphoneförsäljningen inte gått som beräknat. Detta i samband med att man kom med sin rapport för sista kvartalet 2018. Innan dess hade både analytiker och andra experter flaggat för att det fanns flera tecken på en trög försäljning av de nya Iphone-modellerna. Och nu kommer ytterligare uppgifter som tyder på att det går riktigt segt. Den här gången är det Keybanc Capital Markets-analytikern John Vinh som kommer med beskedet att lagren med osålda Iphone-enheter växt sig betydligt större under november-december. Situationen beskrivs som att den gått ”från dålig till ännu sämre”. 

”Dramatisk inbromsning”

Försäljningen av Iphone XS- och XS Max-enheter ska ha ”bromsat in dramatiskt”, medan försäljningen av den något enklare XR-modellen beskrivs som fortsatt klen. Trots kampanjer från flera operatörer så har man inte lyckats få fart på försäljningen ens över julhelgen. Enligt Vinh är 2018 års Iphone-modeller den största besvikelsen försäljningsmässigt sedan 2015 års Iphone 6S och 6S Plus släpptes. 

Uppgiter om minskad rekrytering

Källor till affärspublikationen Bloomberg hävdar samtidigt att Apple också står i begrepp att minska rekryteringstakten när det gäller ny personal på ett flertal avdelningar, något som sannolikt har en koppling till de svaga försäljningssiffrorna för Iphone. Tim Cook ska ha meddelat personalen det hela i samband med ett stormöte tidigare under månaden. Exakt vilka avdelningar det rör är däremot oklart. 

Källa