IFA: LG V30 bakom kulisserna

Tekniken som tar plats i nya LG V30

På ett enskilt möte med Christoph Marschall en av LG:s tekniska chefer, får vi veta mer detaljer om LG V30, och då saker som inte nämndes på den officiella presskonferensen.

Publicerad Uppdaterad

Det är ett tydligt videofokus i LG V30 med förbättrad kamera jämfört med tillexempel LG G6, med speciella videofunktioner och inställningsmöjligheter samt överlag uppdaterad prestanda i form av senaste Snapdragon 835, trådlös laddning, sex tums oled-skärm och en quad-DAC för bättre ljud. Flera saker som LG G6 blev utan har alltså hittat in i LG V30 som även ger ett lyxigare, mer helgjutet intryck när vi testat den på plats på mässan i Berlin.

– I LG V30 är kameralinsen gjord av glas istället för av plast och tack vare ny linsdesign vi sökt patent på så har vi markant minskat distorsionen i kanterna när man tar bilder med vidvinkelobjektivet, berättar Christoph Marschall, teknisk chef med ansvar för tjänster och teknisk strategi på LG Mobile i Europa, som vi träffar i ett litet mötesrum bakom LG:s stora monter på mässan. 

Nya funktioner

Bland andra funktioner som han nämner och som han tror kan särskilja LG V30 på marknaden är möjligheten till uppkoppling i gigabitfart via LTE, något som allt fler operatörer efterfrågar, även om ingen av de svenska operatörerna ännu slagit på den tekniken i sina nät. Centralt är så klart även videofunktionerna i LG V30 och även om man kan hävda att mobilanvändare i flera år filmat flitigt med sina mobiltelefoner vill LG med V30 göra det enklare att skapa riktigt bra ambitiösa filmer. Exempel på detta är zoomfunktionen som låter dig inte bara zooma in till mitten av bilden, utan till valfri punkt i motivet och dessutom säkerställer att inzoomningen blir mjuk och följsam. Det fungerar riktigt bra.

Ytterligare en viktig funktion är Cine-effecterna som inte bara ska vara som ett Instagramfilter, utan ger en filmiska känsla till filmen samtidigt som den utgår från all rådata och inte drar ner filmens dynamiska omfång.

Plugin för redigering med datorprogram

En indikation på hur hög LG satsar med V30 är kanske att man släpper plugin-program till filmredigeringsprogrammen Adobe Premiere och Davinci Resolve så man ska kunna dra nytta av V30 i mer proffsiga filmproduktioner.

– Vi övervägde att göra en mobilapp, men den skulle blivit allt för avancerad med alla inställningsmöjligheter vi behöver ha tillgängliga, kommenterar  Christoph Marschall.

Även för stillbildsfoto finns en del funktioner för att hjälpa dig ta proffsigare bilder. I det manuella läget finns hjälp för den som känner sig lite skrämd av alla krångliga inställningar. Genom att trycka på en liknande exempelbild som det motiv man just försöka föreviga så hämtas inställningarna från den bilden och hjälper dig därmed på traven.

Oklart om Sverigelansering

På LG i Sverige kan man ännu inte svara på om LG V30 säkert kommer lanseras på den svenska marknaden. Det beslutet är inte taget ännu, men en märkbar efterfrågan som LG märkt från kunder i Sverige talar i alla fall för en lansering.