https://www.mobil.se/nyheter/tele2-borjar-erbjuda-e-sim
566398
Nyheter
Fungerar i de senaste Iphone-modellerna

Tele2 och Tre erbjuder e-sim – så funkar det i din mobil

Mobiloperatören Tele2 erbjuder nu e-sim, vilket gör att man kan ha flera abonnemang i en och samma telefon. Tele2 är därmed bland de första operatörerna i Sverige att erbjuda e-sim.

Vi har tidigare rapporterat om Tele2:s planer på att erbjuda e-sim. Nu när tjänsten är aktiv kan vi berätta mer om hur det fungerar. Tele2 erbjuder tjänsten utan extra kostnad. Du betalar för ditt abonnemang som vanligt men kan som Tele2-kund välja om du vill ha ett fysiskt simkort eller ett e-sim. 

Ger två abonnemang samtidigt i Iphone

E-sim-teknologin betyder något förenklat att sim-kortet är inbyggt i mobilen. Tele2 erbjuder idag e-sim till Iphone XR, Iphone XS och Iphone XS Max. Den största fördelen med e-sim är att man kan kombinera det med ett fysiskt simkort i sin Iphone och därmed ha två abonnemang samtidigt i sin telefon. Den här möjligheten har funnits länge i mobiler fårn andra tillverkare, men då har det handlat om plats för två fysiska simkort. Med e-sim i Iphone kommer alltså möjligheten att ha två abonnemang även till Iphone. Förutom att du slipper det fysiska kortet kan du enkelt ha både ett privat abonnemang och ett jobbabonnemang i en och samma telefon, eller kanske kombinera ditt privata abonnemang med ett lokalt simkort på utlandsresan för at kunna använda lokal taxa för mobildata och spara pengar.

Inget simkort i klockan

En av flera fördelar med e-sim är att det gör det möjligt att enkelt koppla upp även mindre prylar som smarta klockor. Tele2 erbjuder dock inte e-sim till Apple Watch idag utan bara till de senaste versionerna av Iphone som har stöd för e-sim. I dagsläget krävs också att man som Tele2-kund har ett privatabonnemang, för e-sim lanseras för företagskunderna först senare under det första kvartalet i år. Som privatkund hos Tele2 kan man om man vill byta sitt befintliga, fysiska simkort till ett e-sim gå till en Tele2-butik eller kontakta Tele2:s kundtjänst. Den som inte är Tele2-kund kan välja mellan fysiskt sim och e-sim i samband med att ett nytt abonnemang tecknas. Då blir Tele2-abonnemanget e-sim-baserat och du kan komplettera med ett annat abonenemang med fysiskt simkort i samma telefon. För att lägga till e-sim i sin Iphone, något som alltså Tele2 och Tre erbjuder idag så ska man använda den QR-kod man fått från sin operatör för att lägga till abonnemanget i telefonen.

Tre och Telenor för e-sim till Apple Watch

Operatören Tre började erbjuda e-sim redan förra året i år, först för Apple Watch men senare även för smartphones. Telenor erbjuder också e-sim, men så här långt bara för just Apple Watch. Abonnemang för eget e-sim till Apple Watch tecknas som ett tillägg till ditt befintliga telefonabonnemang och kostar 49 kronor per månad hos Telenor och 99 kronor per månad hos Tre. 

Vaga besked om framtiden

När det gäller tidpunkt då övriga svenska operatörer ska erbjuda e-sim är detaljerna något oklara. När Samsung lanserade sin smarta klocka Samsung Galaxy Watch meddelade man att alla de fyra stora operatörerna skulle erbjuda e-sim till den innan 2019 är slut. Ännu har dock ingen av operatörerna stöd för e-sim i Galaxy Watch, men så återstår ju också en stor del av 2019. Idag erbjuder Tre e-sim till Apple Watch och senaste Iphone-modellerna. Telenor erbjuder e-sim enbart till senaste Apple Watch-modellerna och Tele2 erbjuder alltså e-sim till de senaste Iphone-modellerna, men inte till Apple Watch.