Säljer mobilverksamheten till Teliasonera

Tele2 ger upp i Norge

Mats Granryd, vd och koncernchef på Tele2.

Tele2:s norska verksamhet säljs nu till Teliasonera för 5,1 miljarder kronor.

Publicerad Uppdaterad

Tele2 säljer sin norska mobilverksamhet till Teliasonera, meddelar bolaget under måndagmorgonen. Försäljningen, som kommer att ske till ett pris på 5,1 miljarder kronor, måste dock först godkännas av den norska konkurrensmyndigheten innan den går igenom. Ett besked om affären godkänns eller inte är att vänta senast under första kvartalet nästa år.

Att Tele2 säljer verksamheten i Norge, bolagets tredje största marknad efter Sverige och Nederländerna, beror främst på att man led ett stort bakslag i en frekvensauktion där förra året.

– Vi kan inte köra en bil utan däck, säger Mats Granryd, vd på Tele2, och menar att försäljningen är en logisk slutsats av utgången i auktionen.

Auktionen beskrivs som en katastrof av Mats Granryd. I den förlorade Tele2 nämligen chansen till att få tillstånd för frekvenser i 800-, 900-, och 1800 MHz-banden. De tre operatörer som blev tilldelade frekvenser av norska PTS (Post- og teletilsynet) blev istället Telco, Telenor och Teliasonera - som nu alltså, om affären går igenom, kommer ta över Tele2:s norska mobilverksamhet.

– Vi har kollat på flera andra alternativ som att hyra frekvensutrymme, att skapa ett gemensamt bolag, eller fortsätta som nu. Hur man än räknar så är det här det bästa sättet att skapa värde för aktieägarna, säger Mats Granryd.

Om affären går igenom innebär det att Teliasonera kommer få en mobilmarknadsandel på 40 procent i Norge, ett rejält uppsving från dagens 23 procent. Vad gäller det kapitaltillskott som Tele2 får för försäljningen, så kommer det när Tele2 nu lämnar Norge inte användas för att satsa på nyetableringar i andra marknader. Istället kommer Tele2 satsa på att bli starkare på de marknader där man redan har en närvaro, menar Mats Granryd.

– Jag tror det är osannolikt att vi kommer ge oss ut på nya områden. Vi kommer att satsa på att bli starkare på de marknader där vi redan har närvaro. Vi är fullbokade och bygger ut näten i Kazakstan och i Nederländerna, nu ska vi fokusera på att bli lönsamma där.

Vad kommer försäljningen att innebära för kunder och anställda hos Tele2 i Norge?
– I det korta perspektivet ingenting. Vi fortsätter som vi gör nu. Sen måste vi vänta på godkännande [från konkurrensmyndigheterna] innan vi kan överföra anställda och kunder till Teliasonera. Ur ett kundperspektiv blir det ingen förändring, det kommer bli en smidig övergång, säger Mats Granryd.

Källa