Mobilize Your Business

Tele2: IOT förbättrar allt - för alla

Tele2 vill få alla företag, stora som små, att förstå potentialen i uppkopplad verksamhet.

Publicerad Uppdaterad

– IOT är stekhett, slår Magnus Melander, moderator på Mobilize Your Business, och grundare av Swedish M2M Services Enablers (SMSE) fast. 

IOT, Internet of Things, sakernas Internet, eller temat “Internet of Everything: vad händer när allt blir uppkopplat?” inleder Mobilbusiness heldagskonferens Mobilize Your Business.

Inleder gör Rami Avidan, chef Tele2 M2M Global Solutions, och han håller med:

– Det handlar inte om att hoppa på tåget, nu har tåget gått, nu gäller det att hänga med, säger han.

– 96 procent av alla företag kommer använda sig av M2M-lösningar inom tre år.

Med fördelar som kostandsbesparingar, nya intäktsmöjligehter, förbättrad service,  miljövänligare verksamhet och produkter med längre livslängd har sakernas Internet spara jordens resurser med upp till 80 procent och potential att generera 19 biljoner dollar, förklararar han.

Men med kunder som har en ambition att bli globala, men inte är där ännu, menar Rami Avidan att operatörernas största utmaning är att få företag att förstå att en uppkopplad verksamhet inte betyder gigantiska investeringar.

– Vi måste bygga skalbara lösningar, så man kan börja litet. Det gäller hela branchen, vi måste börja paketera de här lösningarna smartare.

Med stora, internationella kunder som Vattenfall, Volvo och nyligen annonserade partnerskapen Cubic Telecom och L&T Technology Services exemplifierar Rami Avidan med en betydligt mindre,  “gullig” lösning: Lock8, ett uppkopplat cykellås som larmar en app om någon försöker bryta upp det.

– Vår nya tagline är “Everything can be improved!”

Det gäller alla företag, stora som små.