https://www.mobil.se/nyheter/tele2-lanserar-familjeabonnemang-andrar-sina-priser
567626
Nyheter
Dyrare och billigare

Tele2 lanserar familjeabonnemang – ändrar sina priser

Familjeabonnemang är populära och nu hakar Tele2 på trenden samtidigt som man ändrar sina priser på övriga abonnemang.

Familjeabonnemanget ska ge billigare abonnemang till alla hushåll med fler än två personer men det gäller även om personerna bor på olika adresser. Det kan alltså vara allt från gifta par, föräldrar med barn eller kollektiv, kompisgäng eller något annat. Familjeabonnemanget kommer på en samlad faktura och varje familjemedlem får en personlig datapott som inte delas med övriga familjemedlemmar. Den första personen betalar till exempel 399 kronor för sina 20 GB och sedan betalar varje ytterligare person 199 kronor för sitt abonnemang, även det med 20 GB.

Liten prisskillnad mellan lite och mycket data

Familjeabonnemanget finns med datapott från 2 GB upp till obegränsat och priset för ytterligare personer i abonnemanget är 199 kronor per person oavsett datamängd. Det är alltså ägaren av abonnemangen som bestämmer datamängd och även får fakturan för alla abonnemang. Med den här prisstegen blir prisskillnaden mellan lite och mycket data till hela familjen relativt liten. En familj på fem personer betalar till exempel 1065 kronor för 10 GB/person för hela familjen och 1345 kr för obegränsat med data.

Tidigare hade Tele gruppabonnemang som i praktiken var ungefär samma sak, men där var och en av användarna fick egen faktura och priserna per användare var 350 kronor per person när man samlat tre eller flera användare. Här är alltså det nya familjeabonnemanget mer förmånligt.   

Konkurrenterna med liknande erbjudanden

Andra operatörer som erbjuder familjeabonnemang hanterar abonnemangen lite olika. Hos Telenor till exempel får ni en gemensam datapott och sedan kan abonnemangsägaren fördela data mellan familjemedlemmarna. Hos Telenor kostar till exempel 70 GB data per månad fördelat på fem olika abonnemang 1125 kronor per månad. Här är alltså Tele2 billigare men för obegränsad data till fem familjemedlemmar är Telenor billigare än Tele2, 1245 kronor mot 1345.

Telia å sin sida erbjuder familjeabonnemang med obegränsad surf för fem familjemedlemmar för 1345, men med sänkt avgift första 12 månaderna så att priset då endast blir 945 kronor per månad.

Ändrar även andra abonnemang

När Tele2 presenterar sitt familjeabonnemang gör man samtidigt om även andra abonnemang. Vi har enskilda abonnemang med 2 GB data för 199 kr, 10 GB för 269 kr, 20 GB för 339 kr och 40 GB för 399 kronor. Jämfört med tidigare abonnemangsflora handlar det här snarast om en prishöjning där vi får mindre data per krona. Tidigare erbjöd Tele2 exempelvis 30 GB för 349 kronor men nu får man alltså bara 20 GB för nästan samma summa. Tele2 Unlimited som kostade 499 kronor byter vidare namn till Tele2 Obegränsad och prishöjs till 549 kronor per månad. Samtidigt utökas dock det abonnemanget med mer inkluderad surf i utlandet och inkluderade samtal upp till 1000 minuter i månaden till 60 länder, bland annat USA, Thailand och Turkiet. 

Glöm inte lågprisoperatörerna

Den som letar efter mest förmånliga mobilabonnemang gör dock klokt i att alltid jämföra erbjudanden även från lågprisoperatörer som Halebop, Vimla, Hallon och liknande. När Mobil tidigare i år gjorde en jämförelse var ofta just dessa uppstickare de som gav mest data för pengarna.