Telefonen som kameleont

Världens minsta mobiltelefon? Mobilen där långt mer än skalet är utbytbart? Mobilen som kan kopplas ihop med vad som helst? Modu gör anspråk på allt detta samtidigt.

Publicerad Senast uppdaterad

Till utseendet ser Modu rätt oansenlig ut. En liten dosa som utmärker sig för att vara just liten. Enligt det israeliska företaget med samma namn, grundat för litet mer än ett år sedan, är det världens minsta mobiltelefon, och man har tagit Guinness Rekordbok till hjälp att bevisa det.

Det är knappt att det syns att det är en mobiltelefon. De sju knapparna har inga siffror, och telefonen har en mycket liten skärm. Telefonen har fyrbands-gsm utan edge, och med litet tålamod kan man använda den till att ringa och skicka sms. 1 GB minne finns inbyggt, liksom enklare programvara. En mycket liten men dålig telefon helt enkelt. Om det vore poängen med Modu skulle inte den här artikeln vara skriven, men litenheten är mer en nödvändighet för telefonens egentliga idé: skalen.

I sitt grundutförande är Modu mest en mycket liten och mycket dålig mobiltelefon.

Mobilskal i olika färger är väl ett billigt trick att variera mobiltelefonen, men Modu tar konceptet bra mycket längre. Genom att plugga in din mycket lilla mobiltelefon som en kassett i en normalstor mobiltelefon kan du i princip variera din mobiltelefons utseende, form, knappsats med mera i det oändliga. Modu kallar sina "skal" för jackets, eller hylsor.

För att detta ska vara en lyckad idé måste förstås hylsorna vara bra mycket billigare än en fullständig mobiltelefon. Modu räknar med ett par hundra kronor per hylsa, och ska bevisa det genom att sälja telefonen med två medföljande hylsor, till ett pris på drygt 2000 kronor totalt.

Två skal följer med i grundutförandet.

Och det är inte bara knappar och utseende som ska kunna varieras med skalen. Modus egentliga innovation är kontakten på basmodulen, som kan ansluta ytterligare minne, wlan, och i princip vilka andra funktioner som helst. Att basenheten saknar till exempel 3g ska alltså inte behöva vara ett problem, för den funktionen kan finnas i skalet.

Kommet så här långt i resonemanget verkar det alltså som att Modu helt och hållet handlar om att göra mobiltelefoner billiga. Genom att du inte behöver köpa en ny basenhet när du vill byta upp dig ska du kunna spara tusenlappar genom att välja Modu till att börja med.

Du kan byta utseende på din mobil utan att byta mobilen.

För att det ska funka förutsätts det förstås att det finns en tillräcklig variation och utbud på skalen. Det vill man åstadkomma genom att tredjepartsleverantörer ska kunna göra skal, och här kommer en till poäng. Att göra ett skal till en Modu-telefon är bra mycket enklare och billigare än att konstruera en mobiltelefon från grunden, så när en Armani, en Prada eller en Bang&Olufsen vill göra en mobiltelefon med sitt varumärke har helt plötsligt tröskeln minskat avsevärt.

En viktig del av Modus affärsidé är alltså att sälja in sitt koncept till andra företag. Vid lanseringen på Mobile World Congress i Barcelona i februari kunde man presentera vad man kallade ett brett branschstöd. Det var kanske att ta i, tre operatörer, där Telecom Italia är den mest kända, Blaupunkt, Magellan och Texas Instruments räknar man som partner i en lista på totalt 18 företag, där flera nog snarare är komponentleverantörer än kunder.

Universal Music Group hör till ett av de mer intressanta företagen. Om man kan få ner kostnaden för en hylsa till ett par hundra kronor borde man kunna använda det som distributionsform för musik. I stället för att köpa en skiva köper du en hylsa, där musiken ligger på minnet och skalet är formgivet därefter. Filmer skulle också kunna distribueras på detta vis.

Det måste inte vara en mobiltelefon...

Modu har dessutom ytterligare ett ess i rockärmen. För vem har sagt att det måste vara just en mobiltelefon man pluggar in basenheten i? Sätt in den i en bilstereo för att lyssna på musik i bilen, göra bilstereon till högtalartelefon, och kanske ladda ner webbradio. Eller plugga in den i en stor skärm för en portabel filmspelare med nätanslutning.

GPS-enheter är ett annat exempel på vad Modu kallar "Mates", till skillnad från hylsorna. Fler exempel på möjliga Mates är dect-telefoner, och varför inte en riktig kamera som får mobilanslutning i stället för mobilkamerorna med sin klena optik?

...utan det kan vara litet vad som helst man pluggar in Modu i.

Modus grundare och vd Dov Moran hotar kaxigt med att Nokia borde darra av rädsla inför deras anstormning. Det är naturligtvis en grov överdrift. Om Nokia på allvar tyckte att affärsidén var intressant för dem skulle de inte ha några problem att återuppfinna den och marknadsföra den med betydligt större styrka än vad ett litet israeliskt bolag kan göra.

Eller ännu mer troligt, och kanske vad Modu hoppas på, skulle Nokia eller någon av de andra stora helt enkelt köpa upp företaget Modu och göra den modulära telefonen till sin. Denna strategi har Dov Moran tillämpat med framgång tidigare med sitt företag Msystems, som var pionjär på och uppfinnare av USB-minnen, och företaget blev så småningom uppköpt av Sandisk.

Ingen kan påstå något annat än att usb-minnet varit en oerhört framgångsrik uppfinning. Om Modu blir en lika framgångsrik uppfinning återstår att se. Om inte något större företag plockar upp iden eller köper Modu är det trots allt troligare att världens just nu minsta mobiltelefon, blir en nischprodukt, en cool pryl som hittar sin marknad utan att bli någon rungande succé, litet som svenska Neonode.