Bättre täckning för alla

Telenor bygger 5G-nät i Ikeas varuhus – öppet för alla oavsett operatör

Samtliga 20 Ikea-varuhus i Sverige får mobilnät med stöd för 4G och 5G byggt av Telenor. Nätet blir tillgängligt för alla, oavsett om de har Telenor eller någon annan operatör.

Publicerad Uppdaterad

Första varuhuset att utrustas med ett eget 4G- och 5G-nät är Ikea Västerås. Där kommer nätet vara klart redan om några veckor, i mitten av april. Lagom till sommarsemesterrarna ska sedan alla 20 Ikea-varuhus i Sverige ha egna mobilnät för att ge bra täckning till de som besöker såväl som anställda. 

Det är Telenor som bygger nätet, men det ska vara öppet för alla oavsett operatör.

– Vi levererar både infrastrukturen, det vill säga själva nätet, och sköter underhållet. Vi samordnar även med övriga mobiloperatörer säger Jessica Levin, försäljningschef på Telenor. 

Tanken från Ikeas sida är att alla varuhus ska ha bra täckning eftersom det är en förutsättning för att många digitala tjänster ska fungera väl, till exempel möjligheten till självskanning med Ikea-appen. Ikea erbjuder även sedan tidigare gratis wifi i alla varuhus.

Den här typen av delade nätverk är vanliga och Ikea är inte först med det. Operatörerna samarbetar på detta sätt i till exempel Stockholms tunnelbana, olika arenor, sjukhus och gallerior.