Telenor gör som Telia

Telenor kopplar upp bilen med ny tjänst

Nya tjänsten Telenor Connect ska koppla upp gamla bilar och göra dem smarta.

Publicerad Uppdaterad

I praktiken är Telenor Connect en hårdvara du kopplar in i din bil. Kopplat till hårdvaran finns en app och tanken är att det till Telenor Connect ska gå att koppla en rad olika tjänster för att förenkla och göra bilägandet bättre. Till exempel gör ett redan nu aktivt samarbete med Easypark att föraren kan se i vilka parkeringsgarage det finns lediga platser. Andra företag som redan nu är anslutna och erbjuder tjänster är Mekonomen, Försäkringsbolaget If och Cirkle K.

Telenor som nu lanserar tjänsten utlovar ett unikt öppet utvecklargränssnitt som ger partnerföretagen möjlighet att erbjuda sina tjänster till användarna. 

– Genom den här typen av samverkan kommer vi inte bara hitta samarbeten mellan våra partners och oss själva, utan även direkt mellan partners. Det innebär fler partners, större tjänsteutbud och därför överlägset värde för kunderna, säger Linda Asplund, innovationschef på Telenor Sverige.

Telia har sedan tidigare lanserat en liknande tjänst kallad Telia Sense som vi testat.

Telenor erbjuder en wifi-hotspot så att alla i bilen kan koppla upp sig via 4G och man skryter även med att de "redan i pilotfasen har fler partnerföretag än någon jämförbar tjänst på den nordiska marknaden", med en tydlig passning till Telia. Telenor Connect lanseras idag under konferensen Nordic Car Connect i Oslo. Där medverkar, berättar Telenor, utöver de partners som redan är med även 30 andra företag som valt att utvärdera Telenor Connect och överväger att delta.  Hårdvarulösningen som Telenor använder säger de själva ger fler möjligheter än vad som idag finns på marknaden, vilket innebär att partners ska kunna komma åt mer information om bilarna och deras status. Detta begränsas dock rimligen av vad respektive bil levererar för information, vilket vi sett exempel på när vi testat Telia Sense. Informationen som går att få ut kan alltså skilja sig mellan biltillverkare och bilmodeller.

Telenor Connect testas nu under ett pilotprojekt i Sverige, Norge och Danmark och efter slutfört test ska tjänsten sedan göras tillgänglig för kunder.