https://www.mobil.se/nyheter/telenor-sl-r-p-wifisamtal-och-volte
564804
Nyheter
Telefonsamtal över datanätet

Telenor slår på Wifisamtal och VoLTE

Telenor har i dag slagit på funktionerna för telefonsamtal över wifi och lte för ett fåtal mobilmärken.

Voice over LTE (VoLTE) och wifisamtal är två relaterade tekniker som går ut på att man ringer vanliga telefonsamtal över en dataförbindelse. För användaren kanske wifi-samtal är mest intressant då det ger möjlighet att ringa även då ens ordinarie mobiltäckning är väck, men VoLTE ger fördelar med snabbare uppkoppling och bättre ljudkvalitet.

Nu har Telenor slagit på bägge teknikerna i sitt nät, men det rör sig än så länge om ett fåtal modeller som stöds. Detta beror på att varje enskild mobilmodell måste testas mot mobilnätet för att se att ingenting knasigt händer. För wifisamtal stöds i dagsläget bara Sony Xperia XZ Premium, XZ1, XZ1 Compact och XA2. För Volte stöds även Samsung Galaxy S7 och S7 Edge, samt Huawei P10, P10 Plus, Mate 10 Pro och Mate 10 Lite.

Wifisamtal och Volte fungerar bara om man har Telenor som operatör, inte om man har abonnemang hos någon mindre operatör som använder Telenors nät, inte ens Telenors eget lågprismärke Vimla. Du måste också se till att funktionerna är påslagna i telefonen. Instruktioner för det hittar du här för wifisamtal och här för volte.