Rich Communication Services

Telenor slår på meddelandetjänsten RCS

[UPPDATERAD] Telenor och Google har inlett ett samarbete för att använda tekniken som kan komma att ersätta SMS och MMS, men det är oklart om och när det kommer till Sverige.

Publicerad Uppdaterad

UPPDATERAD 16.25: Telenor har lämnat följande förtydligande kring tjänsten:

"Telenor Group, har tecknat ett ramavtal med Google som möjliggör för de 13 länder där Telenor är verksamma att själva bedöma och avgöra om de ska ansluta sig till Googles RCS-plattform för att sedermera implementera och lansera tjänsten i respektive land. Google lanserar inte RCS-tjänsten utan tillhandlahåller en plattform som hanterar RCS som operatörerna kan nyttja. Telenor Sverige undersöker möjligheterna och genomför tekniska RCS-tester men kan i dagsläget inte lämna något besked huruvida när, om eller i vilken RCS-plattform tjänsten kommer lanseras i Sverige."

RCS står för Rich Communication Services, och är en telekomstandard som i princip är tänkt att ersätta SMS och MMS för snabbmeddelanden. Standarden har stöd för det mesta vi förknippar med en modern chattjänst: röst och videosamtal, gruppchattar, delning av högupplösta bilder med mera. Men ni vet hur det är med telekomstandarder, de manglas i åratal och under tiden kommer någon kommersiell tjänst och löser problemet som standarden var till för. I dag chattar vi med Facebook Messenger, Whatsapp, Imessage, Snapchat med mera.

SMS har ju trots det en obestridlig fördel, och det är att alla som har ett mobilabonnemang har tjänsten. Du behöver inte hålla reda på om de är på Facebook Messenger eller Snapchat. Detsamma är tanken med RCS, och nu har man tagit ett första steg mot det i Sverige i och med att Google annonserat ett samarbete med Telenor om att aktivera tekniken i deras nät.

Om du har Telenor som operatör kan du nu använda RCS med Googles sms-app Messenger, förutsatt förstås att den du chattar med uppfyller samma villkor. Du behöver inte göra något för att aktivera tjänsten, utöver att se till att ha senaste versionen av Messenger installerad. Enligt Google siktar man på att aktivera tjänsten med fler operatörer världen över inom kort.

Men så har vi Apple, vars intresse för RCS är noll och intet. Man föredrar att Iphone-användarna kör deras eget Imessage. Därför blir det svårt att komma in i Iphone för RCS, och risken är att vi får två kommunikationsstandarder efter sms, en för Ios och en för Android.

Källa