Stor utbyggnad

Telia: “5G-nätet ska täcka 99 procent av befolkningen”

Att det innebär stora investeringar att bygga ett 5G-nät kommer kanske inte som en överraskning, men nu har Telia gått ut och berättat lite mer om vilka mål man satt upp för sin kommande utbyggnad av nätet, 5G såväl som det befintliga 4G-nätet.

Publicerad Uppdaterad

Ännu har den pausade svenska 5G-auktionen som skulle hållits i början av november inte fått något nytt datum. Huawei har sedan dess överklagat PTS:s beslut om att stänga ute Huawei och deras utrustning från centrala delar av 5G-nätet och PTS har meddelat att auktionen får vänta till Kammarrätten slutfört den juridiska processen. Det här stoppar dock inte operatörerna från att bygga ut 5G och framförallt att planera för framtiden. 

Miljardinvesteringar

I ett pressmeddelande meddelar idag Telia att de genomför en miljardinvestering i samband med att 5G byggs ut och att de samtidigt ska öka kapaciteten i 4G-nätet. När arbetet är klart säger Telia att deras 5G-nät ska ha samma täckning som dagens 4G-nät, vilket innebär att 90 procent av Sveriges yta ska ha täckning och 99 procent av befolkningen. Den målsättningen är de dock inte ensamma om, för även Telenor som nyligen dragit igång sitt 5G-nät i Stockholm och som bygger sitt 5G-nät gemensamt med Tele2 säger att de ska ha täckning hos 99 procent av landets befolkning. De tidsbestämmer till och med detta och ska vara klara om tre år, medan Telia säger att deras investering och satsning sträcker sig över fem år och är ett samarbete med Ericsson. 

Förbättringar i inlandet

Telias utbyggnad innebär både att man uppgraderar befintliga master och att man bygger helt nya. Framförallt innebär det att områden i Dalarna, Värmland, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Gävleborg som idag bara har 2G och 3G kommer att få bättre och snabbare uppkoppling. Telia säger i sitt pressmeddelande att man idag har 5G i 20 svenska städer och att utbyggnaden kommer att fortsätta när PTS spektrumauktion är slutförd. 

I sin kommunikation säger alltså Telia att 99 procent av befolkningen ska ha 5G-täckning, vilket även är vad Telenor säger om sitt nät. På sina respektive webbplatser beskriver Tele2 att de ska “ge så många som möjligt tillgång till ett riktigt 5G-nät inom en snar framtid”, men utvecklar uttalandet för Mobil och säger att även de ska nå 99 procent av befolkningen. Telenor och Tele2 delar ju 5G-nät så att målsättningarna är desamma är rimligt. Tre beskriver att deras mål när deras 5G-utbyggnad är klar är “att ha ett av Sveriges bästa 5G-nät”.