250 000 mobiler i Norden har bidragit med mätdata

Telia bäst och överraskande skillnader när svenska mobilnäten testats

Genom att samla in data från hela 250 000 mobiler i Norden har analysföretaget Tutela kartlagt hur bra de svenska mobilnäten verkligen är.

Publicerad Uppdaterad

När Tutela under tre månader utvärderat kvaliteten som de olika mobilnäten i Sverige levererar är det Telia som visar bäst resultat. Tre kniper andraplatsen och överraskande nog skiljer det sig en hel del mellan Telenor och Tele2 trots att de båda operatörerna delar nät.

Tutela samlar in sina data genom att erbjuda en mjukvarumodul till apputvecklare. Den finns integrerade i en rad olika appar med annat syfte, som spel, väderappar och annat. De totalt 3000 appar som innehåller mjukvarumodulen samlar periodvis in mätdata anonymt utan att någon personlig information följer med och för användarnas del ska det här innebära att man kan få gratisappar med färre annonser eftersom apputvecklaren istället kan få intäkter den här vägen. På det här sättet mäter alltså Tutela den verkliga användarupplevelsen när användarna faktiskt använder sina telefoner. Tutela testar upp- och nedladdningshastigheter genom att ladda ner en 2 MB stor fil och ladda upp en 1 MB stor fil till skillnad från många andra testföretag som använder betydligt större filer på flera hundra megabyte.

Svenskar använder en stor andel wifi

Jämför vi användandet i Sverige med övriga nordiska länder ser vi att svenskarna använder mycket wifi. Det visar sig att dataanvändningen i mobilnätet har en tydlig koppling till priset och Finland som har den klart billigaste mobildatan visar således betydligt mer trafik i mobilnäten. I Sverige går 23 procent av datatrafiken via mobilnätet medan 77 procent alltså går via wifi-uppkoppling. I Finland där mobildata är billigare går 63 procent av trafiken i mobilnäten och i Norge som har dyrast mobildata står datatrafiken i via wifi för hela 84 procent av trafiken medan mobilnäten sköter futtiga 16 procent.

Bästa operatörerna

När Tutela graderar mobilnätens kvalitet så gör man det genom att väga samman en rad faktorer, bland annat hastighet för uppladdning, nedladdning och svarstider. I konkurrens med de andra nordiska länderna visar Norge bäst nätkvalitet medan Danmark blir tvåa, Sverige trea och Finland sist på fjärde plats. I Sverige befäster Telia sitt rykte om att ha bästa nät och tar hem segern med relativt god marginal före Tre. Tittar man på täckningen så har dock Tre betydligt färre master än Telia och förklaringen till deras höga resultat kan till viss del, förklaras i rapporten, bero på att Tres kunder vistas mer i tätbebyggda områden där operatören har bra täckning. Strax efter Tre kniper Telenor tredjeplatsen i kvalitetsmätningen och man är därmed tydligt bättre än Tele2 som kommer sist. Detta trots alltså att Tele2 och Telenor delar nätinfrastruktur.

Analysföretaget Tutela som samlat in alla mätvärden och sammanställt till en rapport gör detta för att kunna sälja den data man samlar in i bearbetad form till exempelvis mobiloperatörer för att de i mer detalj ska kunna få beslutsunderlag för nätförbättringar men även till andra berörda som kan dra nytta av informationen. Rapporten om de svenska och nordiska mobilnäten kan du läsa här i sin helhet. 

Källa