Europeiskt initiativ

Telia inför miljöklassning av mobiler

Genom ett gemensamt initiativ kommer flera stora europeiska telekomoperatörer, däribland Telia, att införa en miljöklassning av mobiltelefoner för att påvisa att hjälpa konsumenter att välja mer hållbara alternativ och dessutom kunna påvisa att en sådan vilja finns.

Publicerad Uppdaterad

Flera stora europeiska telekomoperatörer har kommit överens om att introducera en miljöklassning av mobiltelefoner. Märkningen ska ge betyg på telefonerna utifrån deras miljöpåverkan under sin livstid. Det vill säga både tillverkning, transporter, hur lätta de är att laga och hur resurseffektiva de är. Förutom betygsättningen kommer det att finnas ytterligare information om de saker som utgör betygsgrunden. Märkningen är alltså inte bara en "bra val för miljön"-stämpel, utan kommer att påminna mer om den energiklassning som används för vitvaror.

Ett dussintal tillverkare har redan gått med i programmet däribland Samsung, Huawei, Xiaomi, Oneplus och HMD Global. De operatörer som står bakom miljömärkningen är Deutsche telekom, Orange, Telefonica, Telia och Vodafone group och de erbjuder också andra operatörer att gärna får hänga med på tåget. 

Vid lanseringen kommer programmet vara tillgängligt i 24 länder. Tanken är att miljömärkningen ska visa på ett intresse för mer miljövänlig elektronik och i sin tur kunna användas för att påverka tillverkarna att se över sin produktion för att göra den mer miljövänlig. 

Källa