https://www.mobil.se/nyheter/telia-l-gger-till-fler-sociala-medier-till-fri-surf
563120
Nyheter
Räknas inte mot datapotten

Telia lägger till fler sociala medier till fri surf

Telia går vidare med sitt erbjudande om fri surf på sociala medier med fyra nya tjänster.

Telia har i sina abonnemang Dela och Komplett fri surf på sociala medier, vilket innebär att när du använder de utvalda tjänsterna räknas datatrafiken inte mot din datapott. Sedan tidigare gällde detta Facebook, Instagram, Messenger, Whatsapp, Twitter och Kik, och nu har man lagt till även Pinterest, Viber, LINE och Welcome App.

Det där med "utvalda" har fått Post- och Telestyrelsen (PTS) att tidigare underkänna Telias konstruktion då det bryter mot den princip som kallas nätneutralitet. Nätneutralitet innebär att en tjänsteleverantör inte ska kunna få en konkurrensfördel genom att deras tjänst har ett "bättre" internet till tjänsten än deras konkurrenter. För att ta Telias tjänst så får du till exempel fri datatrafik med Whatsapp och Messenger, men inte med Snapchat eller Google Allo, och en del kanske väljer de förra framför de senare på grund av det. Telia gynnar alltså vissa tjänsteleverantörer framför andra. Att fyra av de sex ursprungliga tjänsterna, Facebook, Instagram, Messenger och Whatsapp, ägs av ett och samma företag, Facebook, gör knappast saken bättre.

Att Telia breddar sitt erbjudande gör det i teorin mer sannolikt att PTS godkänner Telias erbjudande, men fortfarande finns det ett klart mått av godtycklighet i urvalet. Tjänsternas popularitet kan inte vara den enda förklaringen, då Snapchat saknas. Vi lär nog höra mer av PTS i ärendet.

Källa

Ämnen