Iot för bilar

Telia Sense ska göra bilen smartare

Telia lanserar ett tillbehör för bilen som ska göra den smartare och koppla ihop dig med externa tjänster.

Publicerad Uppdaterad

Idag lanserar Telia biltillbehöret Sense som ett led i företagets internet of things-satsning. Enheten pluggas in i bilens ODB-port (ODB II, finns på alla bensinbilar från 2001 och framåt och i dieselbilar från 2004 och framåt) och ger i och med det en rad olika funktioner både direkt från enheten till en inkopplad app och via tredjepartstjänster.

I appen kan du bland annat se olje- bensin- och batterinivå, hålla koll på var bilen är parkerad, få varningar om bilen flyttas utan din tillåtelse, körjournaler och en guide för att köra mer miljövänligt. Det finns även wifi inbyggt för att ge passagerare möjlighet att koppla upp sig.


Telia planerar även att låta dig som användare koppla in tjänster från tredje part. I utgångsskedet handlar det om Folksam och Bilia och även om inga tjänster nämns specifikt till de båda ges exempel på bildiagnostik på distans och möjlighet att påverka försäkringspremien (så kallad usage based insurance) beroende på hur du kör.

Något pris för varken enheten, abonnemanget eller tjänsterna har inte utannonserats i dagsläget, men vi återkommer med det när det dyker upp. Skarp lansering sker under 2016 med Sverige som första marknad.