5G på G (UPPDATERAD)

Telia, Tele2 och Telenor vinner frekvens i 700 MHz – Tre överklagar

Tre blir utan tilldelning i auktionen vars upplägg man tidigare kritiserat medan konkurrenterna går segrande, och man överklagar nu auktionen.

Publicerad Uppdaterad

Den fjärde december inleddes budgivningen om frekvensutrymme i 700-MHZ-bandet. Tillstånden som delas ut till vinnarna i auktionen är teknikneutrala, men är främst tänkta för 5G. Under de senaste dagarna har man kunnat följa auktionens utveckling på Post- och Telestyrelsens webbplats. Tre aktörer lade bud och det var operatörerna Tre och Telenor samt Tele2:s och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility. När auktionen nu avgjorts står det klart att Tre blir utan frekvensutrymme.

Tre bjöd men besegrades

Telia vann frekvenstillstånd för 2 x 10MHz FDD för 1 382 657 650 kronor och Net4Mobility (Tele2 och Telenor) vann frektvenstillstånd om vardera 2 x 5 MHz för totalt 1 441 936 796 kronor.  Även operatören Tre deltog i auktionen men vann alltså ingen frekvenstilldelning. Imorgon tisdag inleds steg två av auktionen där placeringen för respektive tillstånd i 700-MHz-bandel avgörs.

Tre har tidigare överklagat vissa av de regler PTS satt för auktionen till Förvaltningsrätten som avslog överklagandet. Tre överklagade därefter Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten, men det här har inte påverkat Post- och Telestyrelsen som genomfört auktionen enligt den tidsplan man fastställt sedan tidigare.

Uppdatering: Tre har meddelat att man överklagar auktionen. De anser att utformningen av auktionen strider mot flera EU-direktiv, regeringens instruktion för PTS samt myndighetens egna föreskrifter om att agera konkurrensfrämjande. Man anser att utfallet, där två resursstarka aktörer delar på frekvensutrymmet efter att ha bjudit rekordbelopp, bekräftar vad man varnat för.

- Det positiva klirret i statskassan idag kan visa sig dyrköpt imorgon. Frekvenser är mobilbranschens viktigaste resurs och måste fördelas klokt. Vi riskerar allvarliga konsekvenser för svenska mobilkunder och för Sverige som ledande IT- och telekomnation, säger Johan Johansson, vd för Tre Sverige.