https://www.mobil.se/nyheter/telias-nya-skydd-gor-stulna-telefoner-helt-vardelosa
568581
Nyheter
falskt
Samarbetar med mobiltillverkare

Telias nya skydd: “Gör stulna telefoner helt värdelösa”

Tillsammans med flera mobiltillverkare har Telia tagit fram ett nytt stöldskydd som effektivt ska göra stulna mobiler obrukbara.

Trots de stöldskydd som finns så är mobiltelefoner fortfarande attraktiva för tjuvar. Som en reaktion på att stölderna ökat i Telias butiker har bolaget nu tagit fram ett nytt stöldskydd som ska göra telefoner helt obrukbara.

 

Den nya säkerhetslösningen har Telia tagit fram i samarbete med flera mobiltillverkare och den lösningen fungerar för såväl fabriksnya som för ominstallerade telefoner. Den som försöker starta en stulen mobiltelefon möts bara av meddelandet att telefonen inte längre fungerar och det här gäller oavsett var i världen telefonen befinner sig.

Minskad rånrisk

Framförallt är syftet med Telias lösning att minska risken för rån i butikerna, men även för att de som köper en begagnad mobiltelefon i god tro ska slippa bli lurade.

Med Telias stöldspärr görs mobilen obrukbar direkt hos mobiltillverkaren, oavsett vilken operatör man använder. Det skiljer sig från det gängse sättet man som privatperson använder för att spärra en stulen telefon. Som privatperson ska man när mobilen blir stulen polisanmäla stölden och då ange telefonens id-nummer, kallat IMEI. Det står i telefonen och på kartongen. Det numret kan användas för att spärra användning i mobilnät hos alla operatörer som är anslutna till branschorganisationen GSMA. Dessutom har olika mobiltillverkare egna tjänster för att både spåra och spärra förlorade telefoner som Apples Hitta min Iphone och Samsungs Hitta min mobil. Det kan vara en bra idé att redan nu aktivera och prova tjänsterna i fråga för din mobil, så vet du att det fungerar om olyckan är framme.

Telia uppger inte vilka tillverkare som medverkar i deras stöldskydd. Mobil har sökt Apple och Samsung men från Apple har vi inte fått någon kommentar. Samsung meddelar att de generellt medverkar i den här typen av samarbeten men hänvisar ytterligare frågor till operatören. Telia själva vill av säkerhetssskäl inte säga vilka eller hur många tillverkare som medverkar i samarbetet.