Plums

Test avslöjar: Så tålig är Iphone 7

I en serie tester har man undersökt hur väl Iphone 7 tål vatten, tapp i marken och mycket annat.

Publicerad Uppdaterad

Iphone 7 och Iphone 7 Plus är de första Iphonemodeller som är vattentåliga och testerna som utförts av försäkringsbolaget Squaretrade syftar till att simulera händelser som smartphones kan utsättas för i vardagen. Böjtestet blev särskilt uppmärksammat när bolaget testade Samsung Galaxy S6 och det är ett av flera test som nu även Iphone 7 utsatts för.

Både Iphone 7 och Iphone 7 Plus klarar att uppfylla de löften om vattentålighet som Apple givit. Båda telefonerna är vattentåliga enligt standarden IP67 som innebär att de ska klara att sänkas ner en meter under ytan i upp till 30 minuter. Testerna som Squaretrade gjort visar att de klarar det och Samsung Galaxy Note 7 som testades samtidigt som jämförelse klarade även den vad Samsung utlovar, vilket är 1,5 meter i upp till en halvtimme. Alla tre telefoner fick sämre ljudkvalitet efter att ha blivit utsatta för vatten, men det var tillfälliga problem som förvann när lurarna torkat.

Jämför man Iphone 7 och Iphone 7 Plus med sina respektive föregångare så visar det sig föga överraskande att de nya telefonerna är säkrare när de tappas i vatten. Iphone 6S Plus som inte marknadsförs som tålig klarade tio minuter utan problem, men dog helt efter 24 minuter under ytan. Iphone 6S klarade till och med vattentestet något bättre, men båda versionerna av Iphone 7 överträffar alltså föregångarna när det gäller vattentålighet.

Dystert när de faller i marken
Såväl Apple som Samsung är duktiga på att vattenskydda sina telefoner, men tappar du telefonen i marken är chansen liten att den överlever fallet oskadad. Skärmarna på såväl Iphone 7, Iphone 7 Plus som på Note 7 splittras efter ett fall med skärmen platt mot asfalt. Efter två fall slutade Iphone 7 att fungera helt. Iphone 7 Plus dog helt efter tredje fallet. Falltesterna genomförs från en höjd på lite under två meter (6 fot).

Mindre stötar och fall testar Squaretrade genom att lägga telefonerna i en låda som snurrar och därmed utsätter telefonerna för återkommande fall då de tumlar runt där inne. Här åsamkades Note 7 mest skador med sprickor i alla fyra hörn och tvärs över baksidans glaspanel. Iphone 7 hade efter 30 sekunder sprickor tvärs över kameralinsen och skador i hörnen vilket överensstämmer med vad Iphone 6s drabbades av när den testades. Betydligt bättre än föregångaren klarade sig däremot Iphone 7 Plus som bara fick en mindre spricka.

Ingen fördel av borttagen hörlurskontakt
När telefonernas hållbarhet för tryck testades fick Iphone 7 och Iphone 7 Plus exakt samma resultat som sina föregångare. Testet innebär att telefonen böjs med ett tryck på mitten, något som är tänkt att simulera att du till exempel sätter dig ned med telefonen i bakfickan. I detta test böjdes Iphone 7 vid ett tryck på 77 kilo, Iphone 7 Plus vid ett tryck på 81 kilo. Vid det trycket böjdes även Note 7, med skillnaden att den skadades värre och blev helt obrukbar.


Squaretrade sammanfattar sina test med en poäng där varje telefon får mellan 1 och 10 poäng. Högre poäng är sämre och innebär större risk att telefonerna går sönder i vardagssituationer.

Jämför vi med Squaretrades motsvarande test av Iphone 6s och Samsung Galaxy S7 och S7 Edge så är föga överraskande Iphone 7:s vattentålighet framträdande, men även att böjtestet tycks problematiskt för de av Samsungs telefoner som har skärm med böjda kanter. Såväl Samsung Galaxy Note 7 som Galaxy S7 Edge får bottenbetyg i böjtestet med Samsung Galaxy S7 klarar sig bra. Samsung har tidigare hävdat i skrivna uttalanden att cirka trettio kilos tryck skapas när man sätter sig ned med telefonen i fickan, betydligt mindre alltså än det tryck som får telefonerna att gå sönder i testet.

Squaretrade själva har publicerat filmen nedan som visar hur testerna går till.