Chatsim

Test: Chatt i utlandet till fast pris

För att hålla kontakten med de där hemma kan Chatsim vara riktigt prisvärt.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
5/10
Fast pris för textchatt
Få godkända appar
Lite krångligt

Att till ett fast pris kunna chatta fritt på utlandsresan låter nästan för bra för att vara sant. Du är inte hänvisad till wlan utan kan chatta så mycket du vill till ett fastpris medan mobiltelefonen kopplar upp sig till det lokala mobilnätet med bäst täckning för tillfället. 

Speciell grej

Eftersom Chatsim är en så speciell lösning så fungerar den heller inte lika problemfritt som ett vanligt simkort. För att det ska fungera måste du först köpa själva simkortet online eller i en vanlig butik, sedan registrera simkortet på bolagets webbsida samtidigt som du skickar in ett foto av ditt pass eller ett id-kort. Chatsim är framförallt tänkt som ett komplement till ditt vanliga abonnemang och eftersom det krävs att du byter APN-inställningar manuellt i telefonen är det nog smidigast om du helt enkelt har en speciell telefon som du bara använder med chatsim.

Med det sagt är det inte direkt krångligt att komma igång, men eftersom registreringen tar en stund innan den genomförs är det enklast om du aktiverar ditt kort hemma eller i alla fall där du har möjlighet att koppla upp telefonen till ett wlan gratis. 

Chatsim fungerar med nio olika chattappar varav framförallt två är kända i Sverige och används flitigt här. Det är Facebook Messenger och Whatsapp. Övriga, som till exempel Kakao, Wechat och Telegram är vanligare på andra marknader, framförallt på den asiatiska.

Börja registreringen

När jag får mitt kort börjar jag med att gå in på Chatsims webbplats där jag får fylla i alla siffror från simkortet i aktiveringsfrmuleäret samt komplettera med mina personuppgifter och ett foto på mitt pass. När det är gjort får jag en steg för steg-guide så att jag kan göra de inställningar som krävs i telefonen. Sedan är det bara att vänta. Hela tjänsten chatsim bygger på att mobildata utöver de från chattapparna begränsas och du kan själv stänga av tillgången till mobildata för alla appar utom de inkluderade chattapparna som du använder. När du ska aktivera ditt kort första gången är det som sagt bra att ha ett gratis wlan tillgängligt för med abonnemangets vanliga begränsningar till bara chattappar kan du annars inte ladda ner de chattappar du vill använda från telefonens appbutik. Bra att börja förbereda innan du åker utomlands alltså för det är utomlands där roaming är dyrt som Chatsim har sitt främsta användningsområde.

Efter ett par minuter och en omstart börjar tjänsten fungera och efter ytterligare några timmar aktiveras det multimediapaket som jag adderat till abonnemanget för att testa även det. Utan multimediapaket är jag i chattapparna begränsad till text och emojis medan multimediapaketet låser upp även möjligheten att skicka bilder och videoklipp, samt att ringa samtal via apparna om du vill det. Jag märker när multimediapaketet aktiveras inte bara genom att jag plötsligt kan skicka bilder och film i chattapparna utan även att mina kontakters profilbilder laddas in och syns, vilket inte var fallet innan.

Inte felfritt

Chattapparna fungerar inte helt felfritt varken med eller utan multimediapaketet adderat. När jag börjar chatta för första gången märker jag att jag framförallt när telefonen legat orörd en stund måste starta om chattappen i fråga för att den åter ska hitta nätet. Annars står den många gånger bara och snurrar och försöker skicka utan lyckas. Jag testar kortet både i Spanien under den stora mobilmässan där och hemma i Sverige. På simkortet kan jag läsa att mitt chattsim har ett telefonnummer som börjar på +44, vilket alltså är Storbritannien så både Sverige och Spanien är utomlands ur den synvinkeln. Såväl i Spanien som hemma i Sverige dyker det upp återkommande tekniska problem. Flest är störningarna när jag använder multimediapaketet och relativt ofta vill bilderna jag skickar inte gå iväg på första försöket. Mer tillförlitligt är textmeddelanden men inte heller där får jag iväg meddelandena varje gång jag försöker. Chatsim kunde varit en riktigt bra tjänst framförallt för textmeddelanden i utlandet, men nu är tillförlitligheten lite för låg för att man ska kunna lita på tjänsten.

Betyg:
5/10

Chatsim

För: Mobiler och surfplattor med Ios, Android eller Windows
Täckning: 150 länder, fullständig lista på tjänstens hemsida
Webbplats: www.chatsim.com
Pris: 12 euro startavgift, multimediapaket för 12, 30 eller 60 euro som ger olika mycket data beroende på vilket land du befinner dig i.
Fast pris för textchatt
Få godkända appar
Lite krångligt