Marshall Headphones bästa True Wireless

Test: Marshall Minor III – Mellanprisheadset med snygg design

Marshall Headphones billigaste True Wireless-headset är också det mest lyckade.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
7/10
Formgivningen
Visst strul med hopparning och Googles Fast Pair

Svenska Zound Industries licensierar varumärket Marshall för bluetooth-högtalare och headset från förstärkartillverkaren, och då gäller det att casha in på formgivningen. Detta har man utvecklat till en skön konst, men True Wireless-headset är en utmaning. Här finns ju inte mycket utrymme för att göra ett statement med formgivningen.

Det är logiskt att man med sina två senaste headset, Motif och Minor III, valt en Airpods-lik formgivning med pinne på headsetet, då har man åtminstone lite mer att jobba med. På Minor III som vi testar här är pinnarna räfflade som förstärkarspakar, och har en mässingsskruv i ena änden, utöver Marshall-loggan på öronsnäckan. Förutom att det är lite coolt och distinkt är de räfflade pinnarna också greppvänliga, så designen är inte så dum.

Öppen form

Det finns två sätt att göra ett headset, antingen öppet eller slutet. Slutna true wireless-headset har gummipluppar, som till exempel Airpods Pro. Du får, med effektiv brusreducering, en egen tyst bubbla och allt ljud från headsetet går direkt in i hörselgången. Öppna headset, som vanliga Airpods, släpper in omgivningen och även om ljudet är riktat mot örat sprids ljudvågorna mer. Vilket man föredrar är en smaksak. En del tycker att slutet ljud är tröttande för öronen, andra tycker tvärt om att öppna headset är mer tröttande. Headseten låter olika och skillnaden är svår att beskriva. Marshall Minor III är hursomhelst ett öppet headset, och som sådant så har det faktiskt riktigt bra musikljud. Basen känns naturlig, det är fin detaljåtergivning i instrumenten, och tystare element i musiken drunknar inte i de mer högljudda. Du får räkna med att det blir svårt att lyssna på musik eller poddar i bullriga miljöer, eftersom omgivningens ljud inte stängs ute, men i gengäld hör du förstås om en cykel plingar eller någon ropar på dig. En del öppna headset läcker mycket ljud till omgivningen när man lyssnar på musik, men det är inget jag märker av med Minor III.

Konstruktionen är rätt lik den på Airpods, men de sitter åt lite i öronen. Det gör dem mindre bekväma i längden, men i gengäld känner jag aldrig att jag är på gång att tappa dem. Headsetet har touchstyrning på pinnarnas ovandel vilket funkar bra och jag kommer sällan åt den av misstag.

Oönskat ljud

Headsetet stänger av sig automatiskt när jag tar ur ena öronsnäckan, och sätter igång automatiskt när jag sätter i det. Det sista är jag inte helt nöjd med, för det spelar ingen roll om headsetet legat i ett etui emellan, och det händer att jag sätter på mig det för att ringa ett samtal och i stället får musik eller ljudet till en Netflix-teveserie i örat.

Samtalsljudet får också godkänt, vilket var mer än vad vi kunde säga när vi testade de dyrare Marshall Motif. Jag hör den jag pratar med bra. Åt andra hållet hörs det att jag pratar i headset men det går bra att föra samtal ändå, och det även i relativt bullriga miljöer.

Med ett pris på 1400 kronor ligger Marshall Minor III nära andra generationens Airpods som nu prissänkts. Den är likvärdig i funktioner också, och bägge saknar till exempel aktiv brusreducering.

En annan funktion värd att nämna med Marshall Minor III är visst regnskydd enligt IPx4. Man använder också Google Fast Pair för hopparning, vilket dock är mer en källa till irritation än till hjälp, när det poppar upp fönster om att ansluta fast jag inte är intresserad av det, och som faktiskt inte hjälper att ansluta även om jag skulle vilja det. Batteritiden på 5 timmar utmärker sig inte, men är inte heller problematiskt kort.

Av de tre True Wireless-headset som Marshall Headphones lanserat är Minor III det billigaste, och faktiskt också det bästa. Det strular mindre, och har bättre samtalsljud. Den aktiva brusreduceringen saknas, men den är å andra sidan så bristfällig i de dyrare modellerna att den inte kan räknas som ett säljargument. Vill du ha ett alternativ till Airpods med en formgivning som sticker ut är Marshall Minor III klart värda en titt.

Betyg:
7/10

Marshall Minor III

Typ: True wireless-headset
Vikt: 4 gram per öronsnäcka, 48 gram med etuiet
Bästa överföringsteknik: AptX/AAC
Storlek på högtalarelementen: 12 mm
Batteritid: 5 timmar 25 timmar med laddningsetuiet
Fuktskydd: Regntålig enligt IPx4
Färger: Svart
Pris: 1400 kr
Formgivningen
Visst strul med hopparning och Googles Fast Pair