Vi börjar med det dåliga med den här luren, för det är ärligt talat ganska snabbt avklarat. Först och främst handlar det om det absolut bästa med Motorolas telefoner i en tid där det mesta ser ut och fungerar mer och mer likt varandra. I USA särskiljer sig Motorola genom tjänsten Moto Maker, där mer eller mindre alla företagets produkter i olika utsträckning går att komponera ihop till något eget. Det handlar förvisso mest om vilken grundfärg du ska ha tillsammans med ditt val av färg eller mönster (eller material) på baksidesskalet samt eventuell gravyr, men det är fullt tillräckligt för att det ska kännas mer som en egen och lite mer utstickande mobil än det mesta övriga på marknaden. Problemet är så klart att vi i Sverige inte kan leka med tjänsten alls och helt enkelt får nöja oss med vad återförsäljarna väljer att ta in. Det gör att helhetsintrycket av Style är betydligt tråkigare än vad telefonen förtjänar.
Tristhet nummer två spelar in på det där med tiden. Luren tog en stund på sig att hitta hit och det tog inte många ögonblick innan Motorola själva överträffade den med den tåligare och snabbare Moto X Force.
Där slutar dock det negativa som finns att säga kring Moto X Style, vilket i ärlighetens namn inte är så farliga minuspunkter.
Tidig För medan Moto X Force är en på egentligen alla sätt mer intressant lur har vi samtidigt tidsaspekten i det hela. Här i form av att telefonen funnits ute på marknaden längre än sin efterföljare och därmed går att få till en rätt behaglig prislapp numera.
Annons
En annan del där tiden står på Styles sida är Androidversionen. Strax innan vi började testa telefonen begåvades den med en uppdatering till Android 6.0, vilket i skrivande stund är en Androidversion som är få förunnad. Det gör bland annat att vi får med stöd för batterisparläget Doze, vilket gör att den tidigare halvdana batteritiden får rätt bra med hjälp på traven.
Annons
Vid sidan av hur telefonen ligger i tiden kan vi samtidigt konstatera att det är en riktigt trevlig telefon över lag. Motorola har länge kört ett väldigt avskalat Android och samma slags avskalade tänk återfinns även i hur luren fungerar. Fingeravtrycksläsare eller skojfunktioner som IR saknas och det enda som är lite speciellt på den fronten är den medföljande snabbladdaren som ska ge “tio timmars användning efter 15 minuter laddning”. Rent praktiskt betyder det åtminstone att du inte behöver ha luren inkopplad lika länge för att nå full eller åtminstone användbar laddning. Utöver det hittar vi även lättare vattensäkring (IP52, alltså regn, spill och svett i praktiken) och stereoljud från två framåtriktade högtalare. Det är inget att skriva hem om direkt, men de är alla väldigt trevliga och användbara funktioner som tillsammans ökar det positiva intrycket.
Rent Som telefon finns det inte direkt något att klaga på. Skärmstorleken på 5,7 tum gör det såklart till en stor telefon, men det är du antagligen medveten om redan när du köper den. Skärmen i sig ger ett riktigt bra resultat över lag utan att för den sakens skull blända oss på någon punkt. Skalet och bygget i allmänhet är i plast, men det hela känns riktigt stadigt byggt och inte billigt på något sätt.
Kameran lider en aning av att köra på Googles fortfarande väldigt sparsmakade kameraapp. Samtidigt blir bilderna generellt sett bra och om du söker fler inställningar eller liknande går det som bekant bra att vända sig till Play Store för att hitta något som passar bättre.
På insidan hittar vi Snapdragon 808 tillsammans med tre gigabytes arbetsminne och 32 gigabyte i lagring (plus en plats för minneskort). Även om det inte leder till de absolut bästa resultaten i snabbhet när vi prestandatestar handlar det fortfarande om en telefon i de snabbare klasserna som i ärlighetens namn inte direkt borde göra någon besviken när det kommer till prestanda.
Vad som även är värt att ta i beaktande är prislappen. För en telefon som än så länge är relativt ensam om att ha senaste version av Android och pinnhålet under toppspecifikationer får du slanta ut 4 500 kronor i dagsläget (även om det såklart går att hitta billigare). Sett till att en “vanlig” toppmodell gärna springer iväg i prisklasser runt 6 000–7 000 kronor eller ännu mer blir det väldigt mycket telefon för pengarna och egentligen väldigt liten skillnad i vad du får. Det blir inte den tunnaste och mest funktionsutrustade luren i samhället, men för allt vi i praktiken använder telefoner till klarar den jobbet galant. Jämfört med telefoner med samma systemchip och lagringsutrymme är även Style billigast av dem, vilket såklart känns trevligt.
Samtidigt handlar det som alltid om tajming i den här branschen. Storebror Force har precis landat i butik och kommer troligen att sjunka i pris hyfsat fort, särskilt när alla tillverkare presenterar sina nya toppmodeller på Mobile World Congress i slutet av februari. Då får vi garanterat även se allt som blir standard i en mobil för 2016 i form av specifikationer, extrafunktioner och liknande. Men behöver du en ny telefon innan dess och inte känner för att spränga banken är Moto X Style ett riktigt bra val.
Mobils batteritest
”Å andra sidan” Elias Nordling: Moto X Style är verkligen förvillande lik Moto X Force, och när du har dem i handen kan det vara svårt att avgöra vilken som är vilken. Skärmen är något större på Style, men det märks knappast i praktiken. Inte heller att Force har lite snabbare processor. Force har dock bättre batteritid.